torsdag 14 juni 2012

Innehållsförteckning, läsar guide

Maria och jag har skrivit något här på bloggen varje vecka i över 3 år utan uppehåll. Totalt har det blivit nästan 190 inlägg! Den här sommaren kommer vi ta ett välförtjänt uppehåll från skrivandet t.o.m. slutet av augusti så vi kan ladda batterierna.

Men för att du kära läsare inte ska behöva sakna intellektuell stimulans under tiden så har jag här sammanställt en översikt och en läsarguide till några av de redan existerande blogginläggen.

För dig som är ny läsare här på bloggen så utgör läsarguiden ett utmärkt hjälpmedel för att bekanta dig med det material som här redan finns.

Jag har inte inkluderat alla inlägg i denna guide så det finns mer att upptäcka här på bloggen, t.ex. via etiketterna som du hittar i menyn till vänster. De inlägg jag samlat här är främst det som jag skrivit, som jag känner väl till  och som handlar om hästens natur, träning av häst och ryttare samt ridteknik. I avsnittet träning av ryttaren har jag  även inkluderat flertal inlägg som Maria har skrivt.  Tanken var att Maria skulle ha sammanställt en översikt över sina inlägg men då hon åkte på en envis dunderinfektion i bihålor och hals förra vecka så får det bli längre fram i höst.  


Till dess önskar vi er alla en riktigt trevlig sommar!

Hästens natur: mentalitet och biomekanik

Historia

Ryttarträning
Vad kommer först, teknik eller attityd?

Träna ryttarens kropp
Hästträning
Att träna hästens kropp
Skritt - gångarternas  moder!

Exemplet Hagens Yeats
Hagens Yeats 2008-2011 (video)

4 kommentarer:

  1. Hej! Vilken famtstisk blogg!
    Jag har precis börjat rida en frieser som är jättefin men som saknar framåtbjudning. Lite pet med spöt på bogen, som gav mitt fullblod massor av energi, hjälper inte ett dugg på friesern.
    Har du några tips kring hur jag ska tänka och göra?
    /Lotta

    SvaraRadera
  2. Hej Lotta,
    jag kan rekommendera två sätt för att få mer energi hos din frieser.

    Det finns två otroligt viktiga saker att komma ihåg oavsett vilket sätt du väljer.
    1) du måste alltid vidmakthålla din begäran tills du får ett svar, i det här fallet att hästen för sig mer energiskt framåt, och
    2) du måste genast upphöra med din begäran när hästen svarar och då också inte stoppa hästen även om den rör sig mer energiskt än du tänkt dig.

    Så till praktiken, BRA att du använder spö. Det gör att du inte behöver förstöra din sits och din följsamhet genom att spänna dig.

    Du kan använda spöt på två olika sätt eftersom din häst inte är rädd för spöt:
    1) knacka mjukt på hästen på en och samma fläck med rytmiska knackningar. Det här bygger upp en psykologisk spänning hos hästen som gör att den börjar fundera på vad sjutton den ska göra för att bli av med det där irriterade knackandet. Funkar bra på hästar som är känsliga eller har lätt för att stänga av.

    Eller så kan du
    2) knacka lätt en-två gånger för att sedan knackar mer intensivt tills du får en reaktion. Funkar bra på hästar som är lite bekväma av sig och gärna tar det lugnt. Det är viktigt att du alltid börjar med en-två lätta knackingar för du vill ge hästen en chans att välja att slippa de mer intensiva knackningarna. Vitsen är ju att skola hästen till att gå fram när du ber om det, inte att alltid behöva ta till spöt.

    Lyck till!
    Lena

    SvaraRadera
  3. Hej! Grym blogg!
    Jag har en tre årig irish cob som är inriden men inte speciellt skolad. typ grunderna.
    Jag skulle bli jätte tacksam om ni skulle kunna ge mig några tips på hur man kan lära henne galopp fattnig på ett bra sätt?
    /emma

    SvaraRadera
  4. Hej Emma, tack för din hälsning. Kul att du gillar bloggen! Du har en del tips om hur du kan lära din häst galoppfattning i ett tidigare inlägg. Du hittar det här: http://klassiskridning.blogspot.se/2012/01/forbattra-galoppfattningen.html

    Skriv gärna och berätta hur det går.

    Lycka till!
    Lena

    SvaraRadera