Klassisk ridning utmanar etablerade uppfattningar skrev Maria förra veckan. En sådan uppfattning är att ryttaren måste jobba med skänkeln. MEN ju bättre känsla du har i handen, desto mindre behöver skänkeln jobba. Det här innebär inte att du som ryttare sänker kraven på precision och samling. Tvärtom. Hjälperna är inte till för att fysiskt kontrollera hästen, utan för att kommunicera med hästen. Om du har hästens uppmärksamhet, hur mycket behöver du då ta i?
”Känsla” kan du träna!
Känslan är inte något mystiskt dravel, uppnåeligt endast för ryttare med medfödd talang utan byggs upp av några få tekniker som enkelt kan omsättas i praktiken (trots det är det inte alltid så lätt, ridning är ju inte som att köra bil, hästen du rider har ju egen vilja, personlighet och ibland dåliga dagar!).
Aldrig bakåt
Den mest grundläggande tekniken är att handen aldrig får verka bakåt. Du får helt enkelt inte dra hästen i munnen. Hästar är 7 gånger snabbare i sin reaktionsförmåga än människan, och starkare. Börjar du en dragkamp förlorar du förr eller senare, och framför allt ger du både dig själv och hästen onödiga och felaktiga muskelspänningar.
Dirigera istället
Så om handen inte får gå bakåt, vad får du då göra med den? Den kan gå upp, fram, åt sidorna, eller med andra ord handen kan dirigera och reflektera hästens rörelse- och muskelkraften via bettet och tyglarna. Målet är att få hästen att skifta vikten över sina fyra ben så att hästen tar den position han/hon behöver för den rörelse du vill utföra, utan att få mer tryck i tyglen än tygelns egen vikt.
Upp
Dirigerar du rörelsen uppåt utför du vad det gamla mästarna kallade för en halvhalt. Inga skänklar behövs. Bara en enkel resning av handen, följt av en omedelbar sänkning. Effekten hos hästen kan delas in i fyra steg: 1) hästen höjer huvudet, 2) hästen kortar sig, 3) hästen stannar, 4) hästen backar. Höjningen av hästens hals och huvud gör att hästen lägger mer vikt på bakbenen, och alltså börjar samla sig.
Åt sidorna
Dirigerar du hästens muskelkraft ut från hästen (kan jämföras med ett litet ledande tygeltag) kallas det för ”direkt tygel”. Effekten är att hästen antingen gör en vid båge åt samma håll eller en framdelsvändning. Vilket beror på hästens samlingsgrad. En direkt tygel ber hästen lägga vikten på samma sidas framben.
Dirigerar du istället hästens muskelkraft in mot hästens kropp (kan jämföras med ”neck rein” inom westernridning) kallas detta för ”indirekt tygel”. Effekten är att hästen antingen gör en vid båge åt motsatt håll, eller en bakdelsvändning, vilket beror även här på hästen samlingsgrad. En indirekt tygel ber hästen att lägga vikten på det diagonala bakbenet.
Är du nyfiken på att se och prova hur det fungerar? Under hösten finns det chans att titta på en demonstration av arbete i hand, och också kursdagar för dig som bara måste pröva själv. Jag lovar att du blir positivt överraskad! Inget mer slit och drag! Läs mer här >>
Och för dig som verkligen vill dig och din häst en nystart finns höstlägret 2-4 oktober, mer info hittar du här >>
tisdag 25 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar