torsdag 10 januari 2013

Hovar

God fortsättning på det nya året! Just idag är det en vacker vinterdag i Kalix med måttliga -10, vinterblå himmel och solkyssta talltoppar. Hoppas er torsdag är lika vacker där ni är!

För egen del började jag redan 1 januari med nåt som jag tror kommer att vara ett tema för året, hovar.


Här ligger de hovar som jag, tillsammans med Kerstin Kemlén och fotograf Anki Lundberg, har fått att utvärdera. För mig ser de ut som helt normala ridhästhovar. För utvärderingen tittar vi på; stråle, hörnstöd (landning), traktgren, hovväggar quarter och tå, kronrand, sula och tå (frånskjut) och har en poängskala från 1-9. 

När underbenen är skilda från hästen och det inte är en häst man känner sen tidigare är det faktiskt inte helt lätt att veta vad som är höger resp vänster i vardera paret. Det trodde jag minsann skulle vara en lätt match...


Bilden ovan är på bakhovarna och man kan se hur sömmen är slagen i lamellranden. Det är inte helt ovanligt att sömmen hamnar där och även om det i sig inte orsakar sömtryck så betyder det att bakterier får en väg in i lamellranden och risken för bärrandsröta ökar markant.

På den här bilden kan man också se att sulgrenen har lagt sig och hovformen är deformerad i båda yttertrakterna, att hovkapseln är lite roterad och att tån är kapad snett i relation till strålen.

Men en kapad tå är värre än så. En tå som är kapad på detta sätt berövar hästen dess frånskjut med främre delen av hoven. i sin tur betyder det att belastningen av frånskjutet kommer mer direkt på hovbenets främre del och det syntes i sulan att naturen polstrat hovbenets framkant med att bygga på i sulan.

Eftersom jag är ny inom området och de flesta hovar jag sett ser ut som dessa så missade jag helt detta med tån, visst kunde jag se att det var kapat snett - men konsekvensen av den sneda ytan och den borttagna hoven för hästen fick Kerstin upplysa mig om.


Här har vi klippta av tådelen på hoven, de strukturer ni kan se i bilden är (från tumstocken och ner) den okänsliga sulan, den blodförsörjda delen (röda prickar) av sulan närmast hovbenet, inre hovvägg och den svarta randen längst ut är hovväggen.


På den aktuella hoven hade hoven migrerat framåt mer än 2 cm i relation till foten. Jag antar att känslan för hästen blir som om jag med storlek 39 skulle gå runt i ett par 45:or, jag skulle ha svårt att veta var jag egentligen har mina fötter och var jag sätter ner dem i världen.

Som med allt annat så var det livet självt som förde hovar i fokus och jag lär mig allt jag bara kan för att kunna ge mina hästar hovar som passar deras fötter. Allt enligt devisen utan hov, ingen häst.


2 kommentarer:

  1. Hej Maria,
    har jag förstått det rätt, har först hovslagaren kapat tån snett (eller kapat överhuvudtaget?) så att hoven har för lite material i tån, vilket gör att hoven kompensera med att lägga extra sula, vilket gör att det blir för mycket fast under istället för framför?

    Numera är ju min häst barfota (sedan i maj) och han nöter själv tån något snett. Tror du jag ska hålla efter det eller är det inte jämförbart med när hovslagaren kapar tån snett?

    Ska väl tillägga att jag har hjälp av professionell barfotaverkare regelbundet. I början filade jag nästan varje vecka men eftersom hästen just nu verkar trivas med sina fötter och rör sig med en spänst som aldrig förr (bättre än när han hade skor) så får han ha sina fötter i fred i större utsträckning. Skönt tycker min rygg!

    MVH
    Lena

    SvaraRadera
  2. Hästen i fråga har varit skodd och hovslagaren har kapat i tån för att bereda plats åt tåkappan. Anledningen till att det blivit snett i förhållande till strålen beror på att hovslagaren syftat med hoven upplyft och det är lätt hänt att hoven hålls lite snett mellan knäna, hovslagaren har syftat rakt men på en snett hållen hov. För just denna häst var varenda tå kapad olika både i bredd och vinkel mot strålen.

    När tån kapas försvinner den yttersta spetsen på tån, den delen som sist lämnar marken när hästen skjuter ifrån i steget. När hoven rullar över är det "tomt" på platsen för påskjut och kraften tas på hovbenets ytterkant istället för den bäryta som borde funnits där. Det naturen då gör är att den förstärker sulan på den punkten där belastningen blir för stor.

    Nu har ju jag inte sett Y's hovar med podiatry ögon men om han tenderar att rulla över lite snett över tån så är det en indikation på att det bildas en högpunkt på hoven som "vränger" hoven lite snett.

    Som jag har förstått det så ska man sträva efter att hålla hoven plan, fast jag vågar inte säga om det finns några felmarginaler i det för så långt har jag inte kommit i min egen utbildning/förståelse av hoven. Du ser åt vart det lutar? Jag blir dig ett slutgiltigt svar skyldig ;-)

    Ett är säkert, en häst som har plågats av sina hovar upplever lättnad och får därmed bättre rörelsemönster av en insats som gör hovarna bättre även om det är en bit kvar till (helt) korrekta hovar. Det har jag själv sett under den korta tid jag hållit på med detta.

    SvaraRadera