torsdag 22 november 2012

Bett

Är det någon mer än jag som undrar om vi verkligen har 24 timmar perdygn och i snitt 30 dagar per månad? Det känns som att det var alldeles nyss som jag drack den sista klunken bubbel för att fira in det nya året - och snart är det dags igen!

Kerstin Kemlén är en god vän som till sin person är en som går till botten med alla frågeställningar hon ställs inför. Hon är en hästägare med tävlingshästar inom trav och har med det ett starkt fokus på prestation. Det var just prestationsbiten som ledde henne i in på ämnet bett och betsling samt dess konsekvenser för hästarna. I början var det frågan om att lösa ett problem för en specifik häst i stallet som drev henne att utforska ämnet men nu har det blivit alltmer en fråga om hästhälsa.

Kerstin kom tidigt i kontakt med dr Robert Cook, som utvecklat ett bettlöst huvudlag, och de har haft en flitig mailväxling under åren där Kerstin har ställt frågor och Dr Cook har svarat efter förstånd och förmåga.

Essensen i Dr Cooks forskning är att bett, oavsett form, material eller handhavande av ryttaren åsamkar hästen skada. Skadorna kan vara allt från rent fysiska skador av bett på laner, tunga och tänder till skador som tar lite mer tid att utveckla, struppipning t ex och rena beteende störningar.

 
Precis som traditionen att sko hästar påverkar hästen negativt gör traditionen att betsla den samma sak. Den här aningen färgstarka bilden hämtad från Dr Cooks hemsida och visar med skala den relativa känsligheten för beröring som olika kroppsdelar har hos hästen. De röda ytorna representerar de områden som har flest sensoriska nerver. Mulen och munnen utgör områden som är mycket känsliga för beröring.

Att vara hästägare är att vara medveten om vad man kompromissar med och varför. Själv har jag valt att sko mina hästar nu i höst, och även om jag vet med mig att det kostar i form av hämmad hovmekanism, så tar jag hellre det än fläkskador.

Jag har huvudlag med bett i sadelkammaren, men jag rider med Dr Cooks bettlösa. Och visst blir det en skillnad i upplevelse! Hästen blir till exempel bra mycket starkare i bettlöst, 16 gånger starkare jämför med en betslad häst enligt Kerstin (som både kan och gärna räknar på allt). En sån skillnad påverkar absolut maktbalansen (om jag kan få använda det ordet) mellan ryttare och häst.

Så när min unghäst blir Herr Het i Hatten så känns det rätt påtagligt...men jag har inte känt mig otrygg trots pigga galopper. Det är fullt möjligt att göra en sk one rein-stop med det bettlösa och i ridningen finns det alla möjligheter att få en lågmäld kommunikation via huvudlaget.

Skillnaden är känslan i handen, det finns ingen sensorisk feed back via tyglarna som det gör när de är fästade till ett bett i hästens mun. Det är faktiskt tyst i tyglarna...inget tuggande, ingen rörelse och det är egentligen så det ska vara enligt Dr Cook. När hästen arbetar ska munnen vara stängd och stilla, det är bara när hästen äter som ska den tugga.

8 kommentarer:

  1. Jag har funderat mycket över det här med rätt kontakt vid olika betlösa lösningar på träns. Är ju som allt annat och många säger olika... Jag skulle gärna höra era fungeringar kring det?, om ni orkar skriva något, tiden försvinner ju fort och dygnet känns ju extra kort nu när det är mörkt :(
    Skulle gärna höra om ditt val utav bettlöst träns, hur kom det sig att du valde dr Cooks utav alla de olika modeler som finns?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Till att börja med. Super bra blogg! Känns som jag får ut någonting ur varje inlägg:)
    Jag har en fråga. Hur fungerar Dr. Cooks bettlösa träns? Jag tycker om allt som är naturligt och snällt (om man kan säga så) för mina hästar! Därför blev jag nyfiken på det här tränset. Finns det någon återförsäljare eller vart ska man vända sig ifall man vill köpa ett?
    Mvh Emma

    SvaraRadera
  3. Hej Jenny och Emma!
    Min första tanke var att svara på era frågor här men svaret blev så långt att jag hellre gör det till ett eget blogginlägg.

    De frågor ni ställer är viktiga och jag vill kunna ge er mer än bara ett kort svar.

    Tack för att ni hörde av er!
    Maria

    SvaraRadera
  4. Hej! Håller med Kerstin Kemlén om att betsling är en hel vetenskap och att precis som du beskriver får man göra medvetna val vad man kompromissar med. Vad jag funderar på är hur tex Dr Cooks träns påverkar via tryck? Ger ju tryck över områden på hästens huvud där den är känslig även om vi inte får tryck just över tunga tänder och laner. Svårt ämne hursomhelst. Mvh Jennie

    SvaraRadera
  5. Min pålla smaskar och tuggar lite (plus att hon har en väldigt aktiv underläpp, men det har hon jämt, oavsett situation) när jag rider med bettlöst också men jag tycker att det är mer sådant som dom gör när dom är avslappnade och trygga, ska dom alltså inte göra så när man rider? Jag trodde att det var bra för att då är dom avslappnade och inte går och spänner ihop käkar mm... Någon tanke eller teori om detta? :)

    SvaraRadera
  6. Jenny, Emma och Maria,
    efter över 35 år med bett så fördjupade jag mig, precis som Maria beskrivit ovan, och ju mer jag tog del av forskningsresultat desto mer upprörd blev jag över att det inte ingår i hästutbildning att få kunskap om hur ett bett påverkar hästens munhåla... Å så ger jag tusan i bett och det går. Varför har ingen sagt nåt?!
    Sen blev jag stående här en dag - tittade på bett hängandes i selkammaren.
    Ställde mig frågan: Finns det något motiv som gör att jag utrustar hästarna med bett igen? Inget svar, inget vettigt argument för att sätta bett i munnen på mina hästar igen.
    Ställde nästa fråga till mig själv: Vad ska jag göra med mina travhästar nu? Man måste ju ha bett för att få tävla. Inget svar.
    Vad gör jag med hästarna nu?! Jag har bestämt mig för att bett befria dem. Mina gamla bett blir byggmaterial till en hästskulptur här på gården. Den blir en gåva till hästvärlden från världens BIT LIBERATED HORSES. Så ska jag göra! Så, du som bettbefriat hästen kan skicka hit dina bett med hästens namn och din lilla historia så ska jag bygga upp ett monument över beslut som gynnar hästen. Och din historia publicerar jag på min hemsida sen.

    SvaraRadera
  7. Ang tygeltryck som tidigare lagts på bettet och belastat munhåla och sen hur samma tryck istället fördelas över ett bettlöst cross underhuvudlag (Cooks).
    Ditt vanliga tygeltryck blir via bettet distinkt ganska kraftfullt tryck på den yta där bettets yttersta kant/rundning möter i munhåla(tunga, läppar, laner etc). Trycket per kvadratcm går att räkna ut. Stilettklacken i parketten.
    OM du tar samma tryck och sprider ut det över hästens huvud via ett bettlöst huvudlags remmar så inträffar två saker: trycket fördelas över större yta och dessutom på hud som ej är lika känslig som munhålan. Trycket per kvadratcentimeter blir betydligt mindre och dessutom behagligare för hästen.
    HÄSTEN tycker att du blivit mjuk i handen och svarar på det med att endera bli lika mjuk själv eller att uppfatta det som att du ej håller emot och därmed öppnar upp för tempoökning.
    DU tycker endera att hästen känns mer tillfreds eller att den försöker dra upp farten och känns ovanligt stark. När hästen fattar din nya hand och du fattar hästens svar på densamma, tja då är ni ganska överens.

    SvaraRadera
  8. Hej Maria,
    tack för att du tar upp den viktigt diskussionen om bettets inverkan på hästen. Jag vill kommentera ett par saker i ditt inlägg men mitt svar blev för långt så det gick inte att publicera som en kommentar här. Jag gör ett inhopp på med ett blogginlägg.

    Vi ses!
    Lena

    SvaraRadera