Nu känner jag att det är dags att ta bladet från munnen. De flesta hästtidningar har instruktiva reportage i syfte att utbilda sina läsare - och det tycker jag är helt ok. Men om avsikten är att utbilda då tycker jag att redaktionen måste höja ribban på det bildmaterial de presenterar i artiklarna! Jag har nämnt detta förut i inlägget Finn flest fel Då valde jag att inte ta med bilden från reportaget men nu gör jag det för att visa hur ord och bild kan skilja sig åt.
Bilden går över mittuppslaget i tidningen så överskänkel och hand försvinner i brytvecket men det jag vill poängtera går ändå att se.
Först har vi ryttaren, hon har vikt sig i sidan, rider med blicken fäst på hästens öron, handleden är omvriden så att hon har ett drag i hästens mun via lillfingret, höftleden är låst (det kan jag se för att hennes knä och häl är uppdragna).
Sen har vi hästen, halsen är kraftigt krökt med tredje halskotan som högsta punkt, ryttarens "kontakt" via tyglarna drar bettet ur munnen och deformerar mungiporna (om det är ett tvådelat bett har det vikt sig i hästens mun och trycker hästen i gommen), körtlarna i övergången ganasch/hals är illa klämda, luftvägarna likaså och tungan är på väg ut ur munnen.
Vi människor är visuellt orienterade varelser, det vi ser formar vår verklighetsuppfattning och därmed vår uppfattning om vad som är rätt och normalt. Just därför är bilder så viktiga, bra bilder! som lämnar oss med bra förebilder och som fostrar oss att se och känna igen kvalitet både i vår egen som andras ridning.
"En häst kan låna sin ryttare den fart och styrka han eller hon saknar - och om ryttaren är klok glömmer hon inte att det bara är ett lån."
torsdag 12 april 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tycker dessutom att man ser blod i saliven. Skrämmande att detta är norm.
SvaraRaderaDen här artikeln reagerade jag också starkt på, på ungefär samma saker du nämner. Jag pysslar ändå till viss del med "traditionell" dressyr (jag inspireras av många olika inriktningar i min ridning och hästhantering). Hästen på bilden går inte optimalt för någon inriktning tycker jag.
SvaraRaderaHade precis tänkt skriva ett liknande inlägg i min egen blogg - dock med exempel från annan tidning. Det är skrämmande vilka bilder man använder i sitt bildmaterial - det är inte underligt att LDR (low-deep-round) blir norm och det de flesta ryttare anser "normalt". Ser de sedan (mot förmodan) en häst som verkligen har nacken som högsta punkt o nosen framför lod anses det onormalt. "Den hästen är över tygeln!" är en vanlig kommentar - underförstått "den hästen går inte bra".... Tragiskt är vad det är!
SvaraRaderaDet är lustigt nog nästan likadant i tidningen som ridsportsförbundet (tror det är de) skickar ut till alla ridskoleelever. Det är faktiskt en orsak till att jag inte ens köper tidningarna (råden känns inte tänkvärda, svårt att veta vad som är vettigt i förhållande till bilderna)
SvaraRaderaJa, precis som du skriver, "anonym", så är det samma i SvRFs tidning "Häst o ryttare". Problemet är nämligen ett SYSTEMFEL, i princip ser bilderna ut på liknande sätt i alla tidningar eftersom RIDNINGEN ser ut på liknande sätt i princip överallt. Som Maria påpekar i inlägget så har ovanstående ridning (LDR) blivit det "normala o riktiga" eftersom det är det som 95% av ryttarna har på näthinnan. Ser man då något som avviker från det man är van att se tolkar de flesta det som "onormalt o felaktigt".... En häst med nosen framför lod och nacken som högsta punkt är tyvärr snart en "utrotningshotad" företeelse! Att sedan bilderna i olika tidningar avviker från det man läser i texten är ett ytterligare problem....
SvaraRaderaEn positiv sak är att många verkar ha reagerat på just de här bilderna som visas i inlägget. Bra!
SvaraRaderaDet negativa är att ingen som skapar tidningarna odyl kommer agera. Tänk alla yngre (eller ädlre, men oerfarna) ryttare som ännu inte riktigt förstår vad det innebär när hästen "går i form". De vet bara att det är bra när hästen kröker på nacken och är det den här bilden de får inprintade redan nu är det liksom ganska kört för framtiden. Jag hoppas verkligen att folk orkar fortsätta kämpa mot bättre former för hästen och att inte alla ger upp. Jag vet inte om jag kommer vilja kalla mig själv för ryttare i framtiden om det här kommer bli idealet.