onsdag 2 maj 2012

Vinnare och kommentar till filmenVi har en vinnare! 
Förra veckan utlyste vi en tävling för att fira bloggens 3-årsjubiléeum. Vinnaren blev Emma Hugman som vinner en lektion med Maria eller mig. Grattis!  Tröstpris går till Catharina Tengblad och Johanna Åkerlund.


Så till något helt annat.

Kommentar till filmen
Tack till er som tagit er tid att ringa till Maria och dela med er av era kommentarer kring videon.  Det ger mig en möjlighet att bemöta era synpunkter. Jag är medveten om de brister som finns och funderade fram och tillbaka innan jag publicerade filmen ifall jag skulle kommentera dessa eller om jag i den inledande texten skulle fokusera på det som jag ville visa. Jag valde det senare. 

Oren gång
Jag är medveten om att Yeats är oren. Han har varit det under en tid och han är undersökt av veterinär både före och efter tillfället han filmades. Jag har rådfrågat fyra veterinärer och han är undersök vid två olika kliniker, det senaste gången veckan efter filmningen. Fler besök är inbokade. Han visade (mars i år) orenhet vid longeringsprov men ingen reaktion efter böjprov. Eftersom han inte blir sämre, utan t.o.m. bättre när jag rider så har jag fått rådet att fortsätta rida för att se om de förändringar som gjorts i bl.a. skoningen ger någon effekt. Yeats är även vid upprepade tillfällen undersökt av dels en mycket kompetent equiterapeut och dels en lika kompetent osteopath. Vid de två senaste av dessa behandlingar hittades i stort sett inget att behandla.


Ridtekniken
På filmen rider jag Yeats i olika grader av flexions. Låt mig poängtera att flexions inbegriper alla olika positioner för hästens hals. Hög (som när en häst tittar ut över ett fält), låg (öronen i mankhöjd) och ställd i sidled (ser näsvingen/ögonbågen) i en flytande gradskala fram till full flexion. Till flexions räknas även att hästen är eftergiven och mjuk i underkäken. Den flexions som det kommit synpunkter på är full flexions. Full flexions motsvarar i halt, skritt och trav en böjning av hästens hals med upp till 90 grader och i galopp motsvarar en full flexion 45 grader. Flexions görs för att lösgöra hästen och det är också min erfarenhet att det funkar så. 


För snart drygt två år sedan tog jag hjälp av en osteopath eftersom Yeats slog bakut i galoppfattningarna. Hon hittade och åtgärdade en låsning i SI-leden på höger sida. Vid samma tillfälle kände hon igenom hela Yeats och kommenterade med förvåning att det inte fanns några sekundera spänningar eller låsningar hos Yeats i varken nacke, hals eller bogar vilket hon alltid brukade hitta vid denna typ av låsningar i SI-leden. Jag är övertygad om att dessa sekundära spänningar och låsningar inte fanns pga att jag tränat Yeats som jag gör.


Kan full flexions leda till att hästen proprioception sätts ur spel? (Proprioception = förmåga att känna vars ens egna kroppsdelar befinner sig.) Om så vore fallet, borde inte hästen bli snubblig, spänd och nervös? Min erfarenhet är att när flexions utförts korrekt blir hästen lösgjord och får mer luft i steget. Frågan om effekten av full flexion kommer jag ta med mig och diskutera närmre med mina tränarkollegor och min tränare. 


Alla tekniker för att hantera och rida hästar kan utföras bättre eller sämre. Bättre karakteriseras bl.a. av konsekvens, anpassat till den individuella hästen, stegvis introduktion och mental närvaro för hästföraren/ryttaren. Sämre utförande karakteriseras bl.a, inkonsekvens, negativ energi hos hästföraren/ryttaren (ilska, brist på tålamod, tankspriddhet) och mer styrka än teknik. Vilken rid- eller hästträningsteknik som helst kan få negativa konsekvenser om den utförs sämre.

På lördag finns det möjlighet att se flexions i praktiken. Jag tillsammans med mina instruktörselevs kollegor finns på Berga Gård, Färingsö, Stockholm kl 10-12. Hela inbjudan hittar du här.

Eftergiven mun
Det var ett olyckligt ordval från min sida att skriva att Yeats borde röra underkäken konstant. En mer korrekt beskrivning är att han kan göra det oftare än han gör det. Ordet ”tugga” undviker jag att använda för det är inte att tugga på bettet jag är ute efter. Det är en avspänd käke och tunga som är målet, varken en sammanpressad och spänd eller en överaktiv mun med frenetiskt tuggande. 


Min sits
Jag har haft två diskbråck vilket gör att min ländrygg somliga dagar ställer till det för mig. Du kan här se hur jag satt när jagförst träffade Maria. Vissa dagar lyckas jag bättre än andra att tillåta en god position. 


Min kommentar
Till sist, min kommentar ”Men nu är jag jättenyfiken! Ni som klickat ”håller inte med”, vad har ni reagerat på?” Jag skrev så då jag inte vill göra antaganden om en annan människas tankar. Jag är uppriktigt intresserad av att få veta vad ni reagerat på. Jag kommer fortsätta att fråga, lyssna och försöka förstå varför något funkar eller inte funkar, och vad det är som gör att något funkar eller inte funkar.


1 kommentar:

  1. Jag tycker att det är så oerhört intressant att lyssna & läsa det du Lena & Maria skriver/säger.
    De bästa med allt är att ni visar att ni är människor som inte på något sätt är ofelbara & försöker framstå som de, (även om de nästan känns så för att jag beundrar er så mycket)det gör att vi elever törs lära oss utan att allt ska vara perfekt första gången. Även om man vill att allt ska vara så nära perfeksion (vem de nu är som avgör vad som är perfekt?) Det är underbart att ni delar med er av era reflektioner, tankar & kunskap. Tack så mycket för det! Kram / Johanna på stranden i ett soligt Side med full koll på vad ni gör hemma ;)

    SvaraRadera