torsdag 12 januari 2012

Förbättra galoppfattningenFör någon vecka sedan fick jag en fråga om hur galoppfattningar kan förbättras. Tack för frågan Johanna! Jag tar gärna emot fler frågor. Du kan nå mig via kommentarfältet här nedan, eller skicka ett e-brev till info@ekipage-1.se, eller på min Facebok sida för Ekipage-1.

Tillbaks till att förbättra galoppfattningen. Först och främst beror det på om hästen har en bra galopp eller inte. Jag har träffat på en hel del islandshästar och travare som inte har en bra galopp till att börja med och det är ett helt annat kapitel och inget jag kommer beröra i detta inlägg. Jag utgår alltså från att hästen har en bra galopp exempelvis när den rör sig fritt i hagen. Jag utgår också från att hästen inte blir stressad av att galoppera. En del hässtar kan bli det och en förklaring är att hästen främst använder galoppen för flykt. Har du en häst som blir stressad av att galoppera rekommenderar jag att du först och främst hjälper hästen att komma över detta. Några tips på vägen för att hjälpa din häst med detta hittar du här.

"Förbättra galoppfattningar" kan betyda olika saker beroende på utgångsläget för den aktuella hästen och ryttare. På den mest grundläggande nivån handlar det om att få hästen att fatta galopp(en) när du ber om det och inte lite när som helst för att det råkar bli så. En strategi för detta kan vara att lära hästen att galoppera på ett röstkommando när du longerar. Hästen slipper då bära dig på ryggen och har bara sin egen kropp att koordinera och balansera. På dessa klipp har jag för att underlätta filmningen en relativt liten volt på ca 15 meter. Handlar det om att introducera en häst till galopp ska du självklart låta hästen gå på en större volt. Lika självklart är ett bra underlag och gärna även staket eller väggar som avgränsar området du jobbar hästen på. Jag har lärt Yeats det muntliga kommandot ”galopp” genom att helt enkelt driva på honom tills han galopperar spontant och då säga ”galopp”. När han nu vet att det är just galopp jag vill ha så behöver inte traven vara så frisk eller volten så stor. Självklart longerar du i båda varven. 

Som en liten bonus kan du i filmen se hur jag byter varv i trav. Det kan jag göra eftersom jag har fäst linan med en delta under hakan på Yeats och därmed inte behöver ändra på hur linan sitter fast när jag byter varv. En kapson där du fäster linan på näsryggen funkar också bra.När hästen kan galoppera på kommando vid longering kan du göra samma sak uppsuttet (travar på volt och säger galopp). Ett bra sätt att lära hästen att fatta rätt galopp på rakt spår när du rider är att hjälper den att hitta rätt balans för att gå över i galopp från trav. Hästen måste få vikten på ytter benpar, framförallt ytter bak, för att kunna fatta galopp i en bra balans. Ett sätt att göra det är att trava på långsidan, göra en båge in från spåret och sedan flytta hästen tillbaka till spåret. Du flyttar tillbaka hästen mot spåret genom att föra båda händerna mot väggen (indirekt tygel på inner hand som understöds av direkt tygel med ytter hand). Detta får hästen att lägga vikten på ytter bak och fram vilket är den balans hästen behöver för att fatta rätt galopp. 

När hästen skiftar vikten för att ta sig tillbaka på spåret kommer den att flytta sig in i din ytterskänkel som ska ligga stadigt intill hästen yttersida. Signalen för hästen att fatta galppen är antingen omvänd halvhalt på inner, och/eller att du lättar inner skänkel. Det fiffiga med denna övning är att får du bara hästen till rätt balans så behöver inte hästen förstå varken omvänd halvhalt, ytterskänkeln eller innerskänkeln, det blir rätt galopp ändå eftersom hästen har balansen för just den galoppen. Gradvis minskar du bågen tills du och din häst kan fatta galopp på rakt spår utan bågen. 

Varför du vill lära hästen att ytter skänkel är den som ligger stilla intill hästen är för att du behöver den när du går vidare med galopparbetet och börjar träna förvänd galopp som förberedelse för byte.Vill du förbättra galoppfattningen från skritt måste du först och främst se till att hästen är självbärig (läs lätt i handen) och i god balans (läs bär nacken något lyft). För att hästen ska göra en kontrollerad fattning från skritt måste den sätta sig mera bak och inte lägga vikt i handen inför, i eller efter fattningen. Om hästen erbjuder trav istället för galopp är den vanligaste orsaken att hästen inte haft rätt balans inför fattningen vilket i praktiken innebär att hästen burit nacken för lågt. 

Den primära signalen för galoppfattningen är omvänd halvhalt med inner hand. En omvänd halvhalt är början av en halvhalt dvs en liten lyftning av handen följt av en sänkning av handen i riktning framåt (i den franska halvhalten höjs handen och sänks sedan rakt ner, inte framåt. Skillnaden på halvhalten och dem omvända halvhalten är alltså riktningen på handen när den sänks igen). Förstärk med spöt på inner bog om du måste förtydliga för hästen vad den lilla handgesten betyder. För att få hästen att förstå en verkligt liten omvänd halvhalt som Yeats på videoklippet måste du först och främst erbjuda en sådan liten signal, och förstärk med spöt om du behöver men gör inte handgesten större. Den primära signalen ska aldrig bli stor eller kraftfull, använd en sekundär signal (ex spöt på bogen) för att förstärka den primära signalsen i stället.Ytterligare några övningar för att förbättra galoppfattningar:
*) ryggning (om hästen har en tendens att bli framtung i fattningen eller avsaktningen)
*) öppna (för att få hästen att bära mera vikt bak, tränar ett bakben i taget)
*) kort skritt (för att få hästen att sätta under sig bak, tränar båda bak samtidigt, speciellt användbar övning för att förbättra galoppfattning från skritt)

Glöm inte bort att så fort hästen gör det du vill är det ditt jobb att vara en så bra passagerare som möjligt! Rid avspänt.

2 kommentarer:

 1. väldigt bra visat, det finns en häst på min klubb som jag gillar väldigt mycket men mitt problem när jag och andra rider honom är att han har svårt att fatta galopp, han tar även stora steg när han galpperar, han är även väldigt bortskämd och går då med hambromsen i, och man måste vara väldigt tydlig med berömmet för att han skall förstå att han gör rätt.

  Men galoppen är ett väldigt stort problem för mig om jag bland annat skall tävla honnom i dressyr vilket jag testade på förra helgen och då så fick jag många avdrag för det, han galopperade inte när det skulle vara galopp, jo lite på ena volten men sedan bröt han av, det är precis som om han inte orkar.

  Hästen heter Cambero shiff och är en conemara ponny och är 16 år.

  jag skulle bli väldigt glad om du kunde rekomendera några bra övningar som förbättrar hans fattning /Elin.

  SvaraRadera
 2. Hej Elin och tack för din fråga.
  Du skriver att Cambero Shiff har svårt att både fatta galopp och även fortsätta galoppera när han väl är i galopp.

  Som du skriver kan det handla om att han inte orkar, vilket kan kännas som att han har handbromsen i.

  När han väl galopperar, om du ger honom lösa tyglar och sitter i avspänd balans på honom, håller han då galoppen? Om du driver med skänkel och röst, svarar han då framåt?

  Jag kan tänka mig att det är tre saker du behöver jobba med?

  1. Att Cambero Shiff svarar framåt när du driver. Du kan träna detta från halt till skritt och från skritt till trav innan du testar trav till galopp. Om du lägger till skänklarna lätt, svarar han genast framåt och går fram i skritt ur halt respektive travar från skritt? Om han inte gör det är detta något du behöver lära honom att göra. Var noga med att ha lösa tyglar när du tränar på att få honom att svara framåt för en lätt skänkel. Om han inte svarar för en lätt skänkel, korrigera med hjälp av röst och kanske till och med spöt. Beröm när han gör rätt och testa igen för att se att han svarar snabbare, mer mer energi för en lättare signal från dig.

  2. Är han stel? Det kan försvåra fattningen. Pröva tex att förstora och förminska volter i skritt och trav. Du vill ha en häst som är ställd inåt och i god lateral balans vilket innebär att han inte tappar in inner bogen när du minskar volten eller tappar ut ytterbogen när du ökar volten. För att underlätta fattningen kan du när du kan öka och minska en 20 m volt i trav be om galopp just när du kommer tillbaka ut på volt-spåret efter att du ökat volten.

  3. Han orkar inte. Är det så gör övningarna ovan, jobba med fattningar. Du tränar styrka genom upprepade fattningar. Du vill även att han ska både skritta, trava och galoppera utan att du behöver driva i varje steg.

  Lycka till!
  Lena

  SvaraRadera