torsdag 14 april 2011

Ben i sadeln

I samband med föreläsningen om sits, säte och sadel fick jag tillfället att upprepa ett intressant experiment - att sätta ett skelett i sadel.

När jag arbetar med ryttare på trähästen brukar jag prata om de önskvärda riktningarna som bör finnas i ryttarens ben. Låret ska vila mot sadeln så att insida lår och knä vilar mot sadelns kåpor. Precis ovanför knät ansluter skelettet mot sadelkåpan och det betyder att rörelsen i hästens bål direkt påverkar benet och därmed höftleden.

Underbenet å sin sida ska ha en lätt rotation utåt. Då ramlar vadmuskeln i mot hästens buk och knät har en riktning ut över stortån.Det finns teckningar på skelett i sadeln fast det ger något extra att se hur väl bäckenet ansluter till sadelns form. Notera också att höftled och låben svävar fritt i luften.Nu finns det variationer på bäckenets form och det är därför det är viktigt att prova olika sadelmärken och modeller. Detta bäcken hade en form som passade klockrent i en Toppreiter sadel. Den sadelsitsen följde bäckenets kurvatur perfekt och gav därmed goda förutsättningar för att muskeldräkten ovanpå skelettet kan få en avspänd balans, vilket ger möjlighet för en följsam ridning med precision i hjälpgivningen.

Så ett citat:¨

Kära ryttare - titta inte bara - observera! C. Harris

1 kommentar:

  1. Detta klippet såg jag idag! Också mycket relevant!

    http://www.youtube.com/watch?v=FAiOnxf2des
    How to tell the difference between a male and female sadel.

    SvaraRadera