onsdag 29 februari 2012

Påverkas jag av hästarna?

Jag har tidigare skrivit att varje häst jag möter är som ett eget universitet. Ingen häst jag mött har varit den andra lik och varenda häst jag mött har lämnat mig med både ny värdefull kunskap och med en förändrad personlighet.

I en bra relation är båda parterna mottagare och sändare, det finns ett givande och ett tagande och en ömsesidig påverkan. Jag kan, i mitt liv, fortfarande känna stor tacksamhet till de hästar som på ett eller annat sätt gett min relation till hästar en knuff i en annan och i vissa fall en ny riktning.

Den viktigaste är Sandina, min första egna häst, som tålmodigt visade mig att det fanns ett annat sätt att kommunicera med hästen när jag satt i sadeln. Jag experimenterade bland annat med tankarna från Sally Swifts bok "Ett med hästen" och red centrerad ridning i två år. Setif (Sandinas dotter) förde mig fram till nästa port. Hon visade att min kropp och jag behövde hitta varandra och räta ut diverse missförstånd, det blev vägen till Alexandertekniken. Salvia (en alldeles äkta Thellwell ponny!) ledde in maken och mig på NH med en kurs för Sven Forsström. Setif, öppnade dörren till klassisk ridning när hon behövde rehabiliteras på ett sätt som inte var själsdödande för henne och så här skulle jag kunna fortsätta ett tag till - poängen är att mina hästar leder mig...

De universitet jag har i hagen nu ser till så att jag får fortsatt bildning.

Amaretto har lärt mig att om en sak fungerar på första försöket så kan vi göra något annat. Att repetera, för att jag ska känna mig säker på att han kan (vilket han ju kunde!) är tjat. Och tjat uppskattas varken av hästar (eller barn).

Shy Boy, som numera borde heta Oshy Boy, har lärt mig att man inte kan utbilda hästar med örfilar. Shy Boy har sin egen historia och är väl kanske det närmaste jag kommer att komma en vild häst. Han har varit blyg men har en välvillig inställning till människor.

NH är ett generellt begrepp för hantering av häst i repgrimma och ett långt ledrep och även om termen används som ett samlingsnamn så finns det skillnader mellan olika tränare. I den variant som jag tränat i enlighet med de senaste åren finns en så kallad "tre stegs raket" i träningen av hästar. Jag ber hästen med mitt kroppsspråk om att t ex ge bakdelen, jag förstärker med att svinga änden på ledrepet i luften och som sista steg låter jag änden på ledrepet träffa hästen.

Nota bene, om Shy Boy kommer för nära mig när jag häller upp vatten och jag ger honom en tryckare med armbågen tar han det med jämnmod. Om han tränger sig på och jag återtar min plats fungerar även det utan problem. Men när jag vid ett tillfälle skulle få honom att ge bakdelen (korsa en bakbenet över det andra) och gjorde som jag gjort med Amaretto när han varit ouppmärksam och lät änden på ledrepet landa på Shy Boys länd så blev han jätterädd och vi fick en förtroendekris.

Det har gått en tid sedan den händelsen och den har följt mig i tanken. En teori jag har är att när mina tillsägelser varit förknippade med våra respektive bubblor/livsutymme så har det funnits en medvetenhet hos Shy Boy att han har passerat en gräns. När jag ville att han skulle ge bakdelen fanns det ingen naturlig koppling från hans sida till varför jag skulle ge honom en snärt av ledrepet - en örfil. Han var ouppmärksam men han var inte "i min zon".

Den händelsen har fått mig att studera hur Amaretto reagerar när jag låtit änden av ledrepet toucha honom och även han reagerar, inte med rädsla men med ett missnöje.

Så här står universitetseleven och funderar på om örfilar verkligen fungerar i träningen och uppfostran av hästar. En tanke som i sig inte borde vara så märklig eftersom örfilar inte ingår i uppfostran av mina barn.

"Läraren kan öppna dörrar men du måste själv gå in."
Kinesiskt ordspråk

6 kommentarer:

  1. Hej Maria, nu är jag sprickfärdig av nyfikenhet. Hur löser du då situtaionen när Amaretto inte hör varken kroppsspråk eller synlig signal av repet?

    Är beröring (touch) alltid likställd med en örfil enligt dig?

    MVH
    Lena

    SvaraRadera
  2. Det här inlägget väcker många intressanta funderingar hos mig! Mina två reagerar också olika, Zaga verkar bli förolämpad när man "måste" ta det till touch (hon verkar tycka att jag betett mig illa) medans den lille reagerar mer som att det är naturligt att jag gör som jag gör :)

    Emma Hugman

    SvaraRadera
  3. Hej Lena och Emma!

    Att hålla på med hästar väcker ofta många intressanta funderingar och det får vi väl se som en välsignelse. Vi blir aldrig fullärda!

    Lena, den sista frågan först, är all beröring (touch) en örfil? Svaret på frågan är nej. Beröring eller touch är inte en varken eller fråga utan ett begrepp med stort register.

    En beröring kan vara fjäderlätt och en satans smäll. Den kan vara uppmuntrande och nedbrytande. I människornas värld kan även en fjäderlätt beröring av fel hand vara otäck och en hård ryggdunk från rätt hand uppskattad.

    Jag använder mig av fysisk kontakt (händer och spö) när jag är tillsammans med hästarna. Jag både smeker, kliar och daskar till dem. När grabbarna har sina lekstunder i hagen använder de både tänder, hovar och sina kroppar på ett sätt som min kropp inte skulle klara att hantera.

    Det är mottagarens reaktion som avgör kvalitén på beröringen, även om metoden har visat sig fungera på ett stort antal hästar och för många människor - i fallet med Shy Boy så dissade han den beröring som kom från mina händer via ledrepet. För honom var det en örfil.

    Jag kan ha felbedömt situationen, gett en feltajmad signal eller brustit på något annat sätt och då är det ännu viktigare att jag är återhållsam och hellre friar än fäller. Shy Boy begrep uppenbarligen inte varför han fick en smäll av ledrepet på rumpan och tappade en del av sitt förtroende för mig.

    Andrew McLean har i studier visat att det är viktigt att sträva efter att minimera skrämmande upplevelser i träningen av den unga hästen. Jag skrämde Shy Boy med steg tre, det var påtagligt av hans reaktion att döma och jag får arbeta vidare på att återställa förtroendet.

    Så till Amaretto, han har varit sjukskriven från huvudlag, grimma eller träns, pga smärtan i nacken efter det olycklga fallet men vi blev ordinerade att "ge bakdel" och öppna liknande rörelser, det har vi gjort med hjälp av positiv förstärkning.

    Nu är han friskförklarad och vi kan återuppta träning med huvudlag, jag får rapportera hur jag löser eventuella hörbarhetsbekymmer utan att ta till örfilar.

    SvaraRadera
  4. Är inte negativ förstärkning (enligt inlärningsteorierna) en bättre förklaring av NH- träning? Och att det är väldigt tydligt att olika hästar reagerar olika på det tryck eller obehag som du använder för att få igång beteendet? Därmed blir också förstärkningseffekten olika.

    SvaraRadera
  5. Kommentar 2: Och förstås är träningen effekt av timing och kriteriesättning!
    Intressant ämne. Jag känner igen det du skriver om Amaretto från min häst. I en för henne logisk kontext (trångt utrymme tex) går hon väl undan för tryck. Som motivation för att utan större anledning påbörja en rörelse/ beteende (ledövning tex) så utrycker hon dock missnöje med tryck/tryckstegring.
    Av min universitets-häst har jag lärt mig att inte inleda aktivitet med något hon upplever som obehag, och hur fantastiskt mycket fortare träningen går för oss med belöning som grund för inlärning, positiv förstärkning. Dessutom ingen risk för rädsla eller förtroendekris.

    SvaraRadera
  6. Hej Hedvig,
    NH är mer än bara repgrimma och ledrep - där blev jag aningen "platt" i min beskrivning.

    Rent spontant känns det som att både negativ förstärkning och positiv förstärkning har sin plats i hästträningen.

    Timing och kriteriesättning är viktiga frågor att fundera på som tränare. Det är med dem som träningens upplägg och slutresultat formas.

    Att jag just kommit att fundera på "örfilar" beror på Shy Boy. Han tål fysisk kontakt från min sida vid situationer dom är logiska även för honom.

    I början var han otroligt känslig för "luftpuffar" med bara handen och vek undan för det. Eftersom vi tränat med positiv förstärkning ett tag har han blivit lite "döv" för luftpuffarna. Vi har kommit till den fasen då han får träna sig att inte tigga helt enkelt.

    Jag ska börja jobba honom mer aktivt med spö för att se om han har lättare att "ta" den mer nyanserade beröring man kan ge med spö jämfört med ledrep.

    (Det bästa med häst-universitetet är att man aldrig gäspar under lektionerna. Jag önskar alla lycka till med studierna!)

    SvaraRadera