tisdag 20 oktober 2009

Öppna - samlande eller lösgörande?

V 41 skrev jag om vad en öppna är och hjälperna för denna rörelse. Denna vecka handlar mitt blogginlägg som utlovat om när en öppna är lösgörande eller samlande.

Öppnan kan ridas i alla gångarter: skritt, trav och galopp. Gångarten i sig har inte att göra med ifall hästen lösgörs eller samlas.

Öppnan kan ridas på rakt spår utmed en vägg eller utan stöd av vägg. Närvaro eller frånvaro av en vägg påverkar inte heller ifall hästen lösgörs eller samlas. Väggen gör det tydligt ifall du kan guida hästen med precision eller inte (följder du väggen hela vägen eller driver hästen ifrån väggen?) men påverkar i sig inte graden av samling eller lösgörande.

Öppnan kan ridas på böjt spår. I öppna på ex en 15-meters volt sitter ryttare över själva voltspåret (vid pilen i figuren) medan hästens framdel går innanför och hästens bakdel utanför. Jämfört med att rida öppnan på rakt spår så är det böjda spåret mer lösgörande. Skälet till det är att de inre benen måste göra en större cirkulär rörelse för att sträckas framför och över de yttre benen när hästen rör sig på böjt spår. Hästen måste alltså vara friare i bog och bakdel för att så att kunna röra sig i öppna på volt jämfört med öppna på rakt spår. Ju större vinkel och mindre volt (streck-hästen i figuren rör sig med ca 45 graders vinkel gentemot voltspåret) desto mer lösgörs hästen. När du introducerar rörelsen gör du alltså det på stor volt och med liten vinkel för att sedan gradvis öka vinkel eller minska voltspåret men inte båda samtidigt.

Öppna kan ridas med halsen i varierande position. För att en öppna ska vara samlande för hästen, måste hästen lägga mer vikt på bakbenen. Enda sättet för hästen att göra detta är att höja huvud och nacke. Per definition kommer hästen när den samlar sig och alltså höjer huvud och nacke även korta stegen. Här har du kopplingen till tempo. När hästen rör sig i en låg form (öronen i mankhöjd, inte lägre) måste inte tempot öka men det kan och bör göra det. Om tempot inte ökar går hästen bara och lufsar med vikten på framdelen istället för att länga stegen och aktivera bakbenen i ett lösgörande arbete. När hästen rör sig i en högre form måste hästen även korta stegen, har hästen inte gjort det har hästen sänkt ryggen. Hästen måste även vara lätt i handen, annars är det du som håller upp hästen, istället för att hon håller upp sig själv. När hästen rör sig med huvud och nacke i en högre form, är lätt i handen och har jämn rytm då utför hästen ett samlande arbete.

Kom ihåg – när hästen gör den variant av öppna du begärt (eller vilken annan rörelse du nu bett om) då har du som ryttare inget mer att göra än att följa med! Slappna av i både händer och ben och låt hästen göra jobbet.

6 kommentarer:

  1. Längtar (som vanligt) jätte mycket till din kurs i Piteå! Vill kursa NU :)

    SvaraRadera
  2. Hej Emma,
    roligt att du ser fram mot kursen. För mig är det alltid givande och stimulerande att träffa alla "mina" elever i Piteå.
    Ses snart! / Lena

    PS Jag antar att du kommer ha svar på alla instuderingsfrågorna :). Ser fram mot att höra hur du uppfattat Podhajsky

    SvaraRadera
  3. Är såå himla glad att jag hittat den här sidan.
    Ni är stora pedagoger, som beskriver saker på ett lättbegripligt o klokt sätt. Tack för det!

    SvaraRadera
  4. Hej Mia,
    kul att du gillar bloggen. Din kommentar värmer, att förklara lättförståligt är något vi båda vill!
    MVH
    Lena o Maria

    SvaraRadera
  5. Hej, nu har jag äntligen börjat få lite tid över att kika in oftare, läsa och lära :)
    Jag måste hålla med Mia, texterna är lättbegripliga och mycket intressanta!
    Skulle dock vara roligt om ni kunde berätta lite mer om flexions ^^ haha, jag skriver ibland på min blogg att jag tränar, flexions, korta skritten m.m.... och ingen fattar ett skit, hehe ^^
    Ses i Piteå! :D
    MVH Misha och Zäter

    SvaraRadera
  6. Hej Misha,
    önskemålet är noterat! Jag planerar att skriva om sluta nästa gång jag skriver, men sen lovar jag att det blir flexions. Under tiden kan du hänvisa till inlägget om "en gjord mun" (http://klassiskridning.blogspot.com/2009/06/en-gjord-mun.html), för "flexions of the jaw" är ju den första"
    Ses! / Lena

    SvaraRadera