onsdag 31 augusti 2011

Ryggläge som stretching

Någonting som utmärker Alexandertekniken är att det nästan helt saknas övningar. Om du vill göra något Alexandriskt för dig själv så rekommenderar jag varmt denna procedur, Alexandervilan.

Syftet med den är att hjälpa dig att bli bekant med dig själv, att ge dig möjlighet att hinna med att observera det som händer i din kropp och att ge musklerna en möjlighet till avspänning. En viktigt grundförutsättning i detta arbete med dig själv är att du observerar utan att värdera.

Idag tänkte jag beskriva den procedur som kallas Alexandervilan.



Den här positionen är säkert bekant för många redan. Min pappa berättade att under höbärgningen när han var barn, rullade farfar ihop skjortan till en hård rulle och lade sig på ängen precis som på bilden, med rullen under huvudet, i väntan på att farmor skulle komma med kaffekorgen.

Den här positionen erbjuder kroppen ett bra viloläge, den ger diskarna i ryggraden en möjlighet att återfuktas och därmed svälla upp igen och den kan - om du vilar medvetet - lära dig var du samlar på dig onödig spänning och också bidra till en aktiv avspänning (inte att blanda ihop med avslappning som är något helt annat!).

Det du behöver är en varm matta att ligga på och ett par pocketböcker att lägga huvudet på.

Vägen ner till ryggläget kan vara olika men när du väl ligger finns det några saker att tänka på.

1, tillåt dig att landa, ta några andetag - justera ingenting
2, notera hur du uppfattar vikten via bakhuvudets kontakt på böckerna, skulderbladens, korsbenets och fötternas kontakt med underlaget.
3, var uppmärksam på att knäna har en riktning upp mot taket. (Om benen känns instabila eller darrar är det bättre att du låter knäna komma ihop mot varandra än att du försöker hålla dem på plats).
4, händerna kan du låta vila på magen, bröstkorg eller höftbenskammen.
5, blunda inte.

Det som sker utan att du behöver "göra något" är att musklerna på framsidan av kroppen t ex bröstmuskler, magmuskler, höftböjarmuskler kommer att bli mer avspända och i och med det göra det möjligt för baksidan av kroppen att komma allt mer i kontakt med underlaget.

En spänd höftböjarmuskel drar ländryggen mot lårbenet och bidrar både till en ökad svank och begränsar rörligheten i höftleden. Det påverkar dina möjligheter till en följsam nedsutten trav eller galopp. Förkortade bröstmuskler drar fram axlarna (rundade skuldror) och det i sin tur begränsar rörligheten i axelleden och påverkar följsamheten i dina händer.

Om du ger dig själv 15-20 minuter av Alexandervila fem dagar i veckan så kommer dina muskler att ha fått en regelbunden dos av mild "gravitationsbaserad" stretching genom vilken framsidans böjande muskler har släppt taget om baksidans upprätande muskler.

När du har legat ner några dagar i rad så kommer du att kunna frammana känslan av att hur din baksida/rygg vilar mot golvet när du sitter på en stol vid skrivbordet. Det kinestetiska minne är värdefullt för med det kommer du att upptäcka om axlarna ramlar ner till tangentbordet när du jobbar t ex och du kommer att kunna "plocka upp dem" igen bara genom att veta vilken riktning avspänningen av bröstmusklerna har.

Det du lär dig om dig själv när du förfinar din kroppsuppfattning kommer att påverka din vardag på flera plan. Starta din resa redan idag med att besöka dig själv i Alexandervilan.

" De som tänker klart försöker finna orsaken, de övriga försöker fly från effekten." ~~ Barbara Ann Brennan


------------
Rättar till ett misstag, det blev fel datum i november.
Alexanderteknik i Stockholm , Vallentuna 24-25 september, 28-30 oktober och 19-20 november.

Den 26-27 november är det plockepinn-helg i Blåsmark, Piteå

Välkommen till din egen Alexanderupplevelse!

5 kommentarer:

  1. Om man tycker det är för högt med något under huvudet... är det tokigt då ?? =) Eller är det ok ? Kram Titti

    SvaraRadera
  2. Hej Titti, bra fråga!
    Höjden på bokhögen eller om det inte behövs några böcker alls kan du avgöra såhär.

    Om ditt huvud tippar bakåt och "lyfter nacken" (ökad nacksvank) behövs det fler böcker under huvudet. Om du får ett tryck över struphuvudet för att hakan pressas ner mot det behövs färre böcker.

    När du ligger, var noga med riktningen på din blick, du ska se knäna i den nedre delen av ditt synfält, tittar du rakt upp i taket är risken stor att huvudet tippar bakåt.

    I min nästa blogg ska jag skriva mer om Alexandervilan. Om du ligger ner varje dag fram till den är du redo för nästa steg. Kramar till dig!

    SvaraRadera
  3. Nu har jag blivit inspirerad och ska försöka komma ihåg att ligga ner i alexandervilan varje dag.. var ju ett år sen jag tog en lektion men bättre sent än aldrig :)
    ..men för ett år sedan hade jag inte något problem med ryggen, vilket jag har nu och då är det lättare att ta sig tid när det inte längre är i förebyggande syfte.. bekväm som man är ;)

    SvaraRadera
  4. Emma, det du beskriver kan sammanfattas med "Hälsan tiger still". Så länge vi inte har ont ger vi oss inte tid till någon aktiv vila överhuvudtaget.

    Mitt råd till dig är att hitta en stund under dagen då du kan ge dig tid, ibland 15 minuter (toppen!) ibland 5 (vilket är mer än ingen tid alls!). Håll fast vi den vilostunden i tre veckor då har du gett dig själv en chans att göra vilan till din dagliga present till dig själv.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Hejsan!
    Intressant och spännande läsning...
    Mvh Maud

    SvaraRadera