torsdag 8 september 2011

Medfödd asymmetri

Ett av dressyrens mål är att rakrikta hästen. Att detta är ett mål beror på att hästar, alla hästar, är antingen böjda till höger eller till vänster. Jag har hört olika förklaringar för varför det är så här, varav en är att fostret ligger böjd i stoets livmoder. Det här skulle kunna förklara varför det verkar finns lika många ”högervridna” som ”vänstervridna” hästar. Hur som, en oskolad häst är aldrig rakriktad.Det här innebär att en häst som är böjd till höger kommer:
*) vrida sitt huvud åt höger
*) lägga mer vikt på sin vänstra bog
*) föra bakdelen åt höger
*) höger bakben kommer att föras fram längre än det vänstra, men det bär inte maximalt med vikt då det förs något åt sidan. Det förs fram mer än det skjuter på.
*) vänster bakben kommer att skjuta på mer än det högra, men föras fram mindre än det högra
*) att belasta vänster laterala benparet (på den konvexa sidan) mer än den högra
det högra laterala benparet står tätare ihop (den konkava sidan) än det vänstra och bär mindre vikt

När du rider en häst som är böjd till höger kommer den hästen att svänga lättare till höger än vänster, samt ha en fallenhet för att förstora denna sväng eftersom hästen överbelastar sin yttre bog. När hästen å andra sidan ska svänga till vänster gör den det genom att falla i rörelseriktningen på den överbelastade bogen samtidigt som den självmant ställer sig utåt. Vanligen tar en högerböjd häst lättare höger galopp men med baken innanför spåret

När du rider kommer du även att känna att hästen har en bra kontakt på vänster tygel, men vägrar ta kontakt på höger tygel. Ditt säte sänks mer till höger än vänster i varje steg och din högra skänkel ligger närmre intill hästen medan din vänstra skänkel trycks bort från vänster bakben. I alla sidvärtsrörelser har hästen lättare att föra sin bogar åt vänster och sin bakdel åt höger.

“I allt arbete i höger varv uppfattas hästen som lösgjord och 'balanserad', I vänster varv verkar den stel och 'obalanserad.“ P. Karl, Twisted truths of modern dressage (2008), min översättning.

3 kommentarer:

 1. En annan teori att det jag upplever att de flesta är vänstervridna är att människan hanterar på vänster sida. Tar på grimman på vä sitter upp på vä leder på vä knäpper träns på vä sitter av på vä osv..;)

  SvaraRadera
 2. Hej Anna,
  den har jag också hört, så därför ser jag till att göra lika mycket från båda sidorna på min häst: leder, sadlar, sitter upp och av osv. Bara för att vara på den säkra sidan :)

  Hästar kan reagera olika när vi gör samma sak från olika håll, ex sadlar, men för mig är det mer en mental skolning. Att göra hästen trygg med allt vi gör från båda sidorna är också det en del av hästens skolning.

  Att hästen sedan löser uppgifter som att svänga till höger och vänster med olika balans är för mig en fråga om hur hästen använder sin kropp.

  Jag tror att den optimala skolningen av en häst tar hänsyn till både det mentala och det kroppsliga.

  MVH Lena

  SvaraRadera
 3. Nästan så att jag tror att du skrivet detta inlägg utifrån en häst jag brukar rida... ;)

  SvaraRadera