torsdag 22 mars 2012

Arbete från marken


Kan du inte rida din häst av olika anledningar? Den kanske inte är inriden, rehabiliteras från skada, måste skolas om,  eller vilket hände för en bekant: hästen fick skavsår av den nya sadelgjorden. Då är arbete från marken ett utmärkt alternativ.

Arbete från marken kan enkelt definieras som allt arbete där du som hästförare inte sitter på hästens rygg utan har dina egna fötter på marken. Vid Morgonträningen den 31 mars på Träfallet kommer jag och de andra svenska instruktörseleverna inom Ecole de Légèreté (lätthetens skola) visa longering och arbete vid hand.

Longering
Enligt de gamla mästarna, ex de laGuérinière, är traven det initiala lösgörande arbetet. Detta kan med fördel göras vid longering. Dock ska hästen inte vara inspänd utan fri att balansera som den vill med huvud och hals. Genom att ändra voltens storlek och även föra hästen rakt ut på fyrkantspåret kan hästen balansera sig och lösgöra sig. Genom att inte använda inspänningstyglar samt genom att fästa longerlinan mitt på hästens näsrygg (ex i en kapson) kan varvbyte ske så att säga under gång vilket i sig är en övning som befäster ledarskap och därmed gör hästen trygg.


Här är ett kort klipp på longering där jag övar det muntliga kommandot för "galopp", samt byter varv i trav.








Arbete vid hand
Arbete vid hand med tränsbett innebär att du först och främst utbildar hästens mun till bettet. Målet är att hästen accepterar bettet i munnen och mjukt ”smaskar” på bettet. Detta är första steget till en lösgjord häst som är lätt i handen och inte hänger på bettet eller biter sig fast. En väl skolad häst har en mun som i stort sett konstant mjukt och stilla leker med bettet med tungan samt sväljer överflödig saliv. Hos hästar med låst käke är antingen munnen helt torr eller så droppar ett överflöd av saliv ut ur munnen. En häst med en väl skolad mun har lite saliv på läpparna, ungefär som om hästen har läppstift. Inte mer.


Vid arbete vid hand kan hästen lösgöras, rakriktas och stärkas med tex följande övningar:
  • Korta och länga skritten
  • Hög och låg hållning med halsen
  • Volter
  • Ryggningar
  • Öppna på böjt och rakt spår
  • Sluta på böjt och rakt spår
  • Övergångar från skritt-halt-skritt
  • Övergångar från skritt-trav-skritt
  • Övergångar från trav-halt-trav
  • Övergångar trav-rygga-trav

Välkomna lördag den 31 mars tillMorgonträning på Träfallet, Knivsta. 

Under en timme arbetas 5 hästar från marken medan träningen beskrivs och kommenteras. Efter stunden i ridhuset sitter vi ner och fikar tillsammans och du har möjlighet att ställa frågor. Kostnad 150 kr, fika ingår!

Anmäl dig till info@ekiapge-1.se.

1 kommentar: