måndag 4 maj 2009

Handen är den primära hjälpen

Jag gav lektion på min häst Yeats för några dagar sedan. Det är alltid lika roligt att lära ut den omvända halvhalten. Precis som vanligt trodde inte ryttaren första att hon skulle få Yeats att trava bara med en signal med handen. Men det gick hur fint som helst. Varför? Jo ...

... Handen är den första hjälpen. Det betyder att handen ska inverka först på hästen, före skänkel och säte. Men det innebär också att varken skänklarna eller sätet behövs överhuvudtaget. OM hästen är uppmärksam, och OM ryttaren är avspänd och i balans så att sätet och skänklarna kan följa hästen utan att störa.

Den klassiska ridkonstens fader, fransmannen François Robichon de la Guérinière (1688-1751) skrev i sin bok ”Ridkonsten” följande: Handen ska alltid verka först, och skänklarna följa dess rörelser. Detta är en generell princip som gäller vid både naturliga och artificiella gångarter eftersom hästens huvud och bogar kommer först.”

Tilläggas bör också att handen aldrig får verka bakåt. Orsaken är att hästen är 6-7 gånger snabbare än människan i sina reflexer så från hästens synvinkel är jag alltid sen om min hand verkar bakåt. En hand som verkar bakåt får hästen att skydda sig på olika sätt, ex inte kliva in med bakbenen och/eller gå bakom hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar