- Titta på din häst! Det går inte att vara ledare för din häst om du inte vet vad din häst gör eftersom hästar främst pratar med kroppsspråk.
- Håll koll på dina fötter! Har du låtit din häst avgöra vart du ska stå?
- Ge din häst utrymme! Du kan inte bli arg för att din häst knuffar på dig, eller värre, om du hela tiden håller hästen nära dig med kort grimskaft samtidigt som du fokuserar på något annat.
Tradition är viktigt därför att hästens natur, dess instinkter, inte har förändrats! Ända sedan människan började rida hästar för ca 6 000 år sedan har de som lärt sig hemligheten med hästen natur haft bättre framgång än de som inte lärt sig hemligheten. Tyvärr är den moderna versionen av svensk tradition dålig på att föra vidare de urgamla nycklarna till bra hästhantering i praktiken.
- Hästar är ett flockdjur. Det innebär att hästar i grupp alltid vet vem som är ledaren. Det gäller även om gruppen består av en häst och en människa.
- Hästar är flyktdjur. Det innebär att hästens första svar i en situation den inte känner igen är att springa därifrån. Detta beteende blir värre om hästen är ledaren och inte människan.
- Hästens reflexer är 6-7 gånger snabbare än människans. Därför måste jag etablera mig som ledare i min relation till hästen.
- Hästar vänjer sig snabbt. När hästens flyktbeteende utlöses springer den ca 200-500 meter. Sen stannar den och kollar in vad det nu är som skrämt den. Det är den här reflexen man utnyttjar vid toleransträning.
- Hästar avgör vem som är ledare med hjälp av förflyttning. Den individ som kan få den andra att ge upp utrymme är den som är ledaren. En bra ledare är aldrig arg, frustrerad, ledsen, uppgiven etc när hon ber den andra individen flytta på sig.
All ridning, även klassisk ridning, är ledarskap. Den gemensamma nämnare är din förmåga att dirigera din häst. Grundlägga ledarskap är tex ATT be din hästen svänga högar - och hon gör det :) - hur får hästen bestämma själv. Klassisk ridning är att inte bara be hästen svänga höger, utan även kunna be hästen om HUR hon ska svänga höger. Ex. sväng höger med vikten på framdelen = framdelsvändning, eller sväng höger med vikten på bakdelen i galopp samtidigt som hon tittar i rörelseriktningen = galoppiruett.
Enkelt, men inte lätt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar