torsdag 10 februari 2011

Klassisk ridning

Klassisk ridning är en term som används för många olika typer av ridning. Som jag skrev i mitt förra blogginlägg är klassisk ridning för mig allt det som jag inte fick lära mig på den lokala ridskolan där jag började rida. Till saken hör dock att enligt Svenska Ridsportförbundet är den ridning som lärs ut på våra ridskolor just klassisk ridning. Jag håller inte med.

Jag har även tidigare gjort ett inlägg om vad som skiljer klassisk ridning och akademisk ridning som diskuterats flitigt (roligt att så många vill dela med sig av sina egna funderingar!). Det som jag kallar klassisk ridning tror jag har flera saker gemensamt med akademisk ridning;

*) Mental kommunikation istället för fysisk kontroll. Det här innebär att kunskap om hästens natur, hur kommunikation mellan häst och människa bygger på kroppsspråk och mentalt fokus är centralt, liksom avståndstagande från allt vad inspänningstyglar och hårt åtdragna nosgrimmor heter.

*) Hästens beteende tolkas utifrån denna kunskap om hästens natur, dvs oönskade beteenden hänförs till att hästen blir rädd, osäker, förstår inte mina signaler (jag måste då göra något annorlunda). Hästen ”löser alltid uppgiften på det sätt som den finner enklast” som Karin ”Kepan” Johansson, equiterapeut säger. Detta står i kontrast till en tolkning av hästens beteende som går ut på att hästen inte vill, försöker komma undan, är lat, är ovillig och allmänt dum, dvs det är hästen som gör fel, inte den som handhar hästen

*) Hästen behöver skolas, både kroppsligt och mentalt, för att bli en suverän partner i ridningen, men det är minst lika viktigt att människan skolas kroppsligt och mentalt att bli en ödmjuk ledar. Så här avslutar Ehrengranat sin ridhandbok:

Till mästerskapet gives blott en bana
ren som solens väg uti det blå,
Att syfta uppåt, och det högsta an
Men aldrig tro sig en mästare ändå

ur ”Ridskolan eller Ridläran” av Ehrengranat (1836)

*) Lätthet i kommunikationen med hästen. När du har hästens uppmärksamhet hur mycket måste du då ta i på en häst som kan känna en fluga på skinnet? Hästens ”stöd” på bettet ska inte ge mer tryck i din handen än tygelns vikt. När lättheten är målet är eftergiften (de stunder jag bara är med hästen utan att skicka signaler till den) lika viktigt, för att inte säga viktigare än själva givandet av signaler.

*) Hästen ska bli lugn av träningen annars är det något som är fel. Mentalt lugn hos häst (och ryttare) liksom lätthet i ”stödet” är en förutsättning för lösgjordhet hos hästen.

*) Samlande rörelser som piaff ska kunna leda till levad, vilket innebär att nacken måste vara högsta punkten på hästens hals, inte tredje nackkotan.




***********************************************************
ur Kalendern:

Privatlektioner Klassisk ridning, NH och Alexanderteknik, 12-13 februari, Piteå

Privatlektioner Klassisk ridning och NH 17-18 februari, Lagbo Stall, Östervåla. Boka lektion på info@ekipage-1.se

Kurs med Ed Dabney ”Six Keys to Harmony” 21-22 maj, Stockholm

Alltid möjlighet till sitsträning på skolhäst.
***********************************************************

6 kommentarer:

  1. håller med dig på alla punkter.

    SvaraRadera
  2. Tack Lena! Jag önskar fler fick känna på lätthet, för innan man gör det kan man inte förstå. Och det mest fascinerande är att det liksom är oändligt, det finns inget slut på hur lite man kan göra! Tack igen Lena, din blogg är super!

    SvaraRadera
  3. Hej Tina,
    så roligt att du gillar bloggen :)

    Håller med om att det inte finns något slut på hur lätt det kan bli. Jag tycker det är fängslande och fascinerande att jobba i lätthet, och jag tror hästarna tycker det också för det kommer till ro och blir så fokuserade på uppgiften. Det är magi det!

    MVH
    Lena

    SvaraRadera
  4. Jag har fått rida skolans hästar ca 2-3gånger sedan jag började i höst och i somras när jag jobbade på ridskolan red jag även deras storhästar och jag blir lika glad varje gång jag kommer hem och får sätta mig upp på min egna häst igen, den lättheten går inte att jämföra med någon ridskole häst jag hittills har suttit på och då är det ju rätt så många. Om jag ska se någonting positivt med att rida skolans eller ridskolans hästar så är det känslan att få sätta sig upp på sin egna häst igen och känna hur otroligt mycket man uppskattar all kunskap jag fått av bland annat Lena och allt arbete jag och min häst lagt ner tillsammans för att komma dit vi är idag med strävan efter att hela tiden försöka bli lättare :)

    SvaraRadera
  5. Jag vill också göra levad, när ska vi få göra den Lena? ;) haha :)
    Men får väl ha som mål att klara det någon gång under min livstid, hoppas att jag inte satt ribban för högt. :) 'aim for the stars'

    SvaraRadera
  6. Emma - inga problemas :) Träna flitigt på att få Zaga att stanna upp från piaffen utan att trampa runt. Sen behövs bara lite styrka på det (rygga långsamt i hög position) så ska du se att det fixar sig :)

    Misha - tack, det värmer att höra att jag kunna bidra till att du och Zäter utvecklats som ni gjort.

    MVH
    Lena

    SvaraRadera