torsdag 7 april 2011

Den korta skritten

Så här skrev jag för två veckor sedan här på bloggen:
Bettets placering i hästens mun, och därmed i den rörliga yttre ändan av hästens ryggrad ger den skolade, känsliga ryttaren möjligheter till stort inflytande över hästens hållning. Detta är ett verktyg som inte kan ersättas av varken kroppsspråk eller visualisering.”

Som exempel på hur ryttaren kan påverka hästens hållning vill jag skriva om den korta skritten. Men först några ord om hur hästen rör sig i skritt.

Skritten är en fyrtaktigt rörelse. När man säger att skritten är taktmässig menar man alltså att hästen flyttar fötterna i rätt ordning (Ridhandboken 1). En korrekt fotförflyttningen i skritt innebär att hästen går i fyrtakt med ex börjar med att lyfta vänster fram (A i bilden), höger bak (B), höger fram (D), vänster bak (F). Tittar man på benparet på samma sida ser man att de under en sekvens (D i bilden) bildar ett ”V”.



(Bild på skritten har jag hämtat från den här sidan där du kan läsa om hur man på slutet av 1800-talet kunde fotografera hästar och på så sätt för första gången se hur hästen egentligen flyttar sina fötter.)

Här nedan har du en film om hästens skritt:


En felaktig fotförflyttning är ex pass. Då flyttar hästen samma sidas benpar samtidigt (ex höger fram och höger bak) och det bildas aldrig något ”V”.

Man tittar även på om hästen tar lika långa kliv med varje steg och vilar lika länge på varje fot.

Oavsett hur långa steg hästen tar ska takten (den ordning hästen flyttar fötterna) vara densamma. I ex fri skritt tar hästen längre kliv än i kort skritt.

Hästen kan också flytta fötterna i en snabbt eller eller långsamt takt. I en långsam takt har hästen varje fot under en längre tid i marken än i en snabb. Att hästen på detta sätt ”vilar i steget” är något som är bättre än att hästen snabbt lyfter fötterna.

Kort skritt
På vilket sätt kan då den korta skritten påverka hästens hållning? Jo, den korta skritten får du fram när du ber hästen höja hals och huvud. Hästen börjar då skifta mer och mer vikt till bakbenen och avlastar framdelen.

Men det är inte allt. När hästen höjer huvud och hals kommer konstruktionen av kotorna i halskotpelaren göra så att hästen inte längre kan böja eller ställa halsen. När hästen är maximalt hög blir inte bara hela halskotpelaren rak utan även hela ryggraden från nacke till svans. Jag som ryttare behöver inte hålla hästen rak med yttre inverkan från tyglarna eller skänklarna. Hästen håller sig själv rak pga dess interna struktur. Det är på detta sätt ryttaren kan påverka hästens hållning.

Jag skrev att den skolade ryttaren kan påverka hästens hållning. Det jag menar med det är att för att detta ska fungera får ryttaren inte dra bakåt med handen, eller hänga i tyglarna. Kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun måste vara lätt. Hästen får inte heller hänga eller trycka på bettet, alltså inte ifrågasätta ryttarens inflytande genom varken vikt eller kraft.

Den korta skritten är ett effektivt verktyg för att påverka hästens hållning. När du provar kom ihåg att en lätt kontakt är ett krav. Du kommer säkert också märka att din häst blir ojämn i takten eller att rumpan åker ut på sidan. Detta är de sätt din häst har att tala om att ”oj, vad jobbigt det blev jag tror inte jag klarar av att vara helt rak och gå långsamt framåt”. Ta det varligt och låt din häst stärka sig lite i taget, begär inte för många steg i början, ett eller två kan vara fullt tillräckligt, låt sedan din häst sträcka halsen nedåt och skritta på i fri skritt. Vitsen är inte att du ska hålla hästen rak med hjälp av tyglarna, utan att du genom lätt inverkan på den yttre rörliga ändan av hästens ryggrad (nacken) balansera hästen med hjälp av halvhalt, direkt och indirekt tygel på en tygel i taget så att hästen både får vanan att hålla sig själv rak, samt får styrka att bära både sig själv och sin ryttare där.

8 kommentarer:

  1. Intressant läsning. Hur menar du att du ber hästen att höja huvudet och halsen? Vilken hjälp ger du med dina händer?

    Och hur menar du att med höjt huvud och hals så kan hästen bara vara rak? Varför kan den inte böja eller bli sned? Kan du beskriva mer detaljerat denna mekanism?

    SvaraRadera
  2. Ställer gör man väl inte i halsen utan i nacken och nog måste det gå att ha hästen ställd även i samlad skritt?

    SvaraRadera
  3. Funderar också lite över det dom andra kommenterat. Min första bild av hur du menar är att hästen tar upp huvudet (och där med får en sänkt rygg??) och går "fel". Det känns som att jag missuppfattat totalt. Resten av texten tycker jag var super!

    SvaraRadera
  4. Hej Jessica och Rackemarie,
    tack för era intressanta kommentarer. Ska besvara era frågor efter bästa förmåga och börjar med Jessicas.

    Den signal jag använder för att be hästen höja hals och huvud är den franska halvhalten. Den görs bara med handen, inga skänklar alltså. Jag lyfter handen och sänker den genast igen. Denna lyftning kan vara så liten som ett andetag eller en tydlig lyftning allt efter vad hästen behöver för tillfället.

    Det som gör hästen rak när den är maximalt hög är konstruktionen av skelettet. Bl.a. hur sidoustkotten förhåller sig till ganaschen. Jag har aldrig sett det här själv (är ju lite svårt att se skelettet på en häst som lever) men det vore kul om någon forskare villa undersöka exakt vad som händer.

    Rackemarie skriver att nog måste man kunna ställa även i samlad skritt. Absolut. Det kan man. Men det jag beskrev om den korta skritten är när hästen är maximalt hög. Då kan man varken ställa eller böja. När du ställer måste hästen sänka nacken, ju mer du böjer desto mer måste hästen sänka nacken. Eller tvärtom, ifall hästen är ställd så är hästen inte maximalt hög.

    Vad som menas med ställd eller böjd beror på vem man pratar med. Det jag menar med ställd häst är en häst som är ställd just i nacken (övre delen av halsen) så att ex näsvingen syns på den sidan hästen är ställd åt. En böjd häst har en kraftigare böjning av halsen, ex i laterala flexions kan hästen vara böjd 90 grader (mer om flexions finns här:
    http://klassiskridning.blogspot.com/2009/11/flexions.html ).

    Så jag borde ha skrivit "böjd i halsen eller ställd i nacken" ovan.

    MVH
    Lena

    SvaraRadera
  5. Hej Sara,
    du tar nog upp en fråga som många fler än du funderat på: att när hästen tar upp halsen så sänker den ryggen. Det måste inte hästen göra, hästen kan ta upp huvud och hals utan att sänka ryggen.

    Det som med 100 % får hästen att sänka ryggen är ifall du drar upp hästen huvud, eller om du drar med din hand bakåt när du rider. Drar du bakåt kan du få hästen att sänka ryggen även om den inte höjer huvudet.

    Jag var och lyssnad på den tyska veterinären Gerd Heuschman i mitten på mars. Han har studerat vad som händer med hästens rygg när hästen höjer huvudet. Det han visade vara att så länge hästen får bära huvudet fritt, dvs näsan framför lodplan så sänktes inte ryggen. Det var först när hästens huvud tvingades in i en position med i eller bakom lod som ryggen sänktes.

    Det som krävs för att ryggen inte ska sänkas är att kontakten hand-mun bara består av tygelns vikt och att ryttaren aldrig någonsin för sin hand bakåt.

    MVH
    Lena

    SvaraRadera
  6. Hej och tack för en oerhört intressant blogg.

    För länge sen, på 70-talet när jag började rida, fick jag lära mig att hästen får man på tygeln genom att be om ställning, dvs böjning i nacken just så mycket att man precis kan se näsvingen. Då ansågs det vara ett stort fel om hästen höll näsan bakom lodlinjen. Lika fel var det att verka bakåt med handen med handen för att få hästen på tygeln. Det enda man åstadkom med det var att få hästen bakom handen och blockera ryggen.

    När jag å ena sidan jämför med mycket ridning i dag, å andra sidan läser om klassisk ridning kan jag inte hjälpa att undra över var på skalan mina gamla kunskaper hamnar. Vad säger ni?

    Hälsar och undrar

    Lena

    SvaraRadera
  7. Hej Lena,
    de du skriver är 100 % klassisk ridning. Jag önskar jag fått denna skolning när jag började rida på 80-talet!

    Klassisk ridning är inget nytt. Klassisk ridning är gamla beprövade metoder som verkar ha försvunnit mer och mer i den tävlingsinriktade ridning som bedrivs idag.

    Jag har precis kommit hem från kurs med Bea Borelle (http://www.bea-borelle.de/), instruktör inom Philippe Karls "School of Légèreté" där jag tränat tekniken för att be hästen om att "vara på betet" utan att dra bakåt utan genom att ställa (ända upp till 90 grader om det behövs) samt att be hästen att mobilisera käken.

    MVH
    Lena

    SvaraRadera
  8. Hej igen!
    Tack för svaret - jag önskar bara att jag kunde hitta en ridskola nu som kunde hjälpa mig att utveckla den ridning jag en gång lärt mig. Den enda möjlgigheten tycks vara att köpa en egen häst och bege sig uppåt landet för träning.

    Glad påsk!

    Lena

    SvaraRadera