Vår kropp är gjord för rörelse så det är inte underligt att träning blivit nästan heligt i vår del av världen, där så mycket tid går åt till att sitta. För inte alls så länge sedan var vardagen fylld av hårt kroppsligt arbete, då helgades vilodagen.
Rörelse skapas via våra muskler, de består av tre grupper; röda, vita och blandade (rosa) muskelfibrer. I korthet så utför röda fibrer det långvariga, långsamma arbetet som att hålla oss upprätta. De vita det kvicka, kortvariga som att med precision svepa bort en geting på armen.
Muskler påverkas av träning, långsam löpning påverkar de röda fibrerna och styrketräning de vita. Styrketräning ger ganska snabbt en ökad muskelstyrka som svar på träningen. I studier har forskare sett en effekt kallad SAID (Specific Adaptation to Imposed Demands). Det innebär att människor blir bättre på den specifika träning de utför men effekten på andra aktiviteter är liten. Det kan vara så att styrkan blir kopplad till en viss maskinpark i ett gym, byt maskinpark eller gym och du upplever att du är svagare!
Styrketräning gör så att det blir fler vita fibrer på bekostnad av de uthålliga röda, ökad styrka leder till minskad uthållighet. Det är därför en vältränad person ändå kan tycka att det är tungt och tröttande att sitta framför datorn.
Den kraft som tränar oss mer än någon annan är gravitationen, du står och du tränar! Balans är ett mått på hur väl vi kan hantera tyngdlagen. En bra hållning och gravitationens inverkan stärker våra rödfibriga hållningsmuskler, vi blir både starkare och bättre på att hålla balansen.
När du vet var du har din lodlinje behöver du inte längre hålla balansen via tyglarna eller knipa med skänklarna. Du kan vila i dina röda muskelfibrer och låta de vita agera snabbt och med precision när det behövs. Då blir det ridning med kvalitet!
måndag 22 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar