tisdag 22 september 2009

Rytmen börjar i baken

Jag skrev i mitt förra blogginlägg för 14 dagar sedan om 8-volten. Förhoppningsvis har du nu prövat övningen, och kanske har du då lagt märke till att ibland så funkar din signaler med handen nästan som av sig själva, och ibland funkar det inte alls. Ett skäl till att det ibland funkar hur lätt som helst kan vara att du då, så att säga av misstag, lyckas koordinera dig med hästens rörelser.

Om vi koncentrerar oss på den högra handen när du rider, den rätta tidpunken för att göra en direkt tygel är när hästen har högra frambenet i marken. Det direkta tygeltaget lägger ju vikten på samma sidas framben och därför funkar det bättre när hästen redan har vikten där. Tiden för att göra hela tygelrörelsen (upp, utåt och tillbaka) bör inte vara längre än den tid hästen har foten i marken. Tidpunkten för att göra höger indirekt tygel är när hästen har höger fram i luften, eftersom en indirekt tygel lägger vikten på diagonala bak och alltså avlastar frambenet.

Nu kan då så klart titta på bogarna på din häst för att avgöra när du ska göre den ena eller det andra. Men du kan också känna i din egen kropp. Och det är här din rumpa kommer in. När du sitter på hästen kommer hästens rörelser att ge rörelser åt dina höfter. Här har du rytmen i det du gör. Rörelserna från hästen sätter fart på dina höfter och dessa rörelser går även upp till axlar och ut till handen. Om du känner efter – här gäller det att vara avslappnad och följsam för annars kan du inte ta in informationen från hästen och din egen kropp – kan du känna när handen nästan som av sig själv vill göra en direkt respektive indirekt tygel.

Ju bättre du blir på att tillåta rörelse och rytm från hästen att släppas fram i din egen kropp utan att spänna emot, desto mindre hjälper kan du göra. En viss muskeltonus måste du så klart ha, du får inte falla ihop på hästen som en säck potatis, men du ska inte heller vara spänd och blockerad i dina leder. Eller som säkert din mamma redan påpekat, lagom är bäst!

Nyfiken att pröva?
Det finns enstaka platser kvar på lägret 2-4 oktober!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar