tisdag 4 maj 2010

Kandar

Yeats och jag har precis kommit hem från en 4-dagarskurs med Philippe Karl. Denna gång har jag fått lära mig att göra flexions och rida på kandar. Fantastiskt roligt var det och oj så trött Yeats blev!

Kandarets främsta uppgift är inte, eller behöver i alla fall inte vara, att ge ryttaren en bättre broms. På det sätt som P. Karl använder det så är dess främsta uppgift att öka avspänning och aktivitet i hästens mun. Hästen ska alltså med tungan "leka" med betten. Det var en fantastisk känsla i handen när jag kände hur Yeats försiktigt lyfte betten med tungan, så lätt och så levande.

Mig veterligen har min häst inte haft kandar tidigare, och själv har jag inte ridit med kandar. Tack vara det flexions jag och hästen gjort, samt på det sätt som jag fått lära mig att använda händerna (aldrig bakåt) så gick det lätt som en plätt att gå från träns till kandar.

Som du ser på bilden om du klickar på länken ovan så håller P. Karl tyglarna med en så kallad "Fillis-fattning". Det innebär att stångtyglarna hålls under lill-fingret och uppåt i handen (som en vanlig fattning av tränstyglar med den skillnaden att de ligger under lill-fingret). Tyglarna från bridong-bettet hålls som tömmar, dvs kommer in i handen uppifrån över pekfingret. Det här gör att det är lätt att separera inverkan från bridongen och stången vilket minskar risken för att hästen ska hamna bakom lod.

Om du undrar varför Yeats blev så trött av att bli riden på kandar så beror det på två saker: 1) det kräver koncentration inte bara av ryttaren utan även av hästen för att hantera kandaret, och 2) kandaret är ju trots allt effektivare i sin inverkan på hästen än vad tränsbettet är så Yeats kom till en högre position med nacken än tidigare (mer samling alltså) vilket så klart gjorde honom trött. Att vi dessutom på kursen första dag - på träns ska jag tillägga - lyckades prestera det bästa sidvärtsröresler vi någonsin gjort i trav gjorde ju inte heller hästen utvilad men mig desto gladare. Det är härligt när pusselbitarna faller på plats :)

PS Missa inte förra veckans tävling, och inbjudan till Plockepinn-Helgerna i Vallentuna och Östervåla.

4 kommentarer:

  1. Åh, vad fantastiskt att få gå kurs för Philippe Karl!

    SvaraRadera
  2. Philippe tar emot ansökningar från ryttare för hans utbildning med start nästa år. Utbildningen är 3-årig. 2011 kommer även kurserna vara öppen för åskådare som vill komma och titta en dag eller en kurs. Som det varit nu har kursen bara varit öppen för de åskådare som valt att följa kursen de tre första åren. Är du intresserad kan du ta kontakt med Madeleine Forsgren på Stenbro Gård, http://www.stenbro.com/.

    SvaraRadera
  3. Herregud... Yeats... Jag gråter. Han var min läger häst när jag var på Hagens ridläger för 8-9 år sen, tror att han va 4 då.. Jag har aldrig haft såna känslor som för den hästen! Jag grät floder när vi skulle ta farväl.. 2 år senare så dök han upp på min ridskola i Finspång (ryttarkamraterna finspång) då hade jag börjat med western ridning, grät floder även då när jag såg honom :) Fick ha med honom på nån lektion minns jag.....
    Vad kul att se att han har hamnat rätt och verkar ha blivit en riktigt bra häst :)jag har en gammal bild hemma jag kan mejla om ni vill?
    dock va han lite mörkare då ;)
    Klappa honom från mig
    MVH/ Annelee Molin norrköping.

    SvaraRadera
  4. Min mail om ni vill se bilden. :)
    tournament86@hotmail.com
    MVH/ Annelee Molin

    SvaraRadera