tisdag 25 maj 2010

Ytterligare tre P:n av betydelse

Lena har tidigare skrivit om våra tre P:n och på resan hem efter Plockepinn-helgen kom jag på att vi har tre P:n till som betyder mycket för oss båda.

Två är till sin natur lite mer "interna" men minst lika betydelsefulla i vårt arbete med ryttare och hästar. Det tredje är viktigt för oss alla.

Passion: Både Lena och jag är passionerade; i undervisning, i läsning, i att söka efter lösningar och i chokladiga efterrätter.

Om det är position, precision och perception som är ledstjärnor på vår resa längs ridkonstens väg så är passionen drivkraften. Den bär oss, den ger oss lust och kraft att vandra vidare.

Potential: Hos varje individ, tvåbent eller fyrbent, ser vi potential. Det sanna ekipaget kan ligga dolt eller vara tyngt av för stark muskulär anspänning eller svårigheter att kommuniciera med varandra, sånt påverkar relationen negativt.

När vi med vårt samarbete hjälper ekipaget att komma förbi det som hindrar dem från att bli och förbli samspelta och kommunicera med harmoni, då...då växer passionen.

Paus: Det är viktigt att ta paus, att reflektera och analysera det som hänt - bra eller dåligt. Nyckelorden är observera utan att värdera.

En viktig paus är skritten på lång tygel. Gör den till en vana. Slentrianskritten lämnas åt sitt öde - ge dig själv (och hästen) möjligheten att absorbera det ni just gjort. Du analyserar arbetet och era insatser, hästen får skritta ur sig eventuell överspänning i muskulaturen.

Ta sedan tyglarna igen och rid med hälften så mycket kraft - på så vis närmar ni er er fulla potential som ekipage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar