tisdag 11 maj 2010

Tygelprovning - minst lika lärorikt som vinprovning

I veckan hade jag tillfälle att prova och känna på tyglar. Tillfället kom sig av att jag har en elev som syr sina egna träns och därmed även tyglar. Kvällens tema var ryttarens hand och touch via tygel och bett. Vi hade tre huvudlag, alla med olika betsling och tyglar att arbeta med.

Vi började med det huvudlag som hon använde till unghästen. De tyglarna var smala och i riktigt tunt läder. Hmmmm...sa jag efter det att vi tagit tyglarna i varsin ände, var är du? Jag känner bara din högra hand. Lite justeringar och vi hittade varandra men oj, så lätt hon försvann från tygeln och den touch vi etablerat var bortblåst.

Sen provade vi ett brett tygelpar av grov läder. Jag tog tyglarna först och AAAJJJJ, allt hon gjorde och höll på med när hon fattade tyglarna (med grövre gester än vid ridning tack och lov) gick fram till mina händer och det kändes som rakblad när gesterna blev yviga.

Nu fanns det touch i båda tygeländarna, rent av brutal touch i början. Det blev betydligt bättre sen när ryttarhanden kom fram. Men lärdomen för oss båda var att tunga tyglar fångar upp och fortplantar varje liten rörelse och hos mottagaren - hästen - kan effekten vara riktigt skarp även vid, vad vi kan tycka, små gester.

Sista paret ut var ett par breda tyglar i samma tunna läder som det första tygelparet. De tyglarna kändes bra från start, det gick lätt att etablera touch och de tyglarna filterade bort en del av fingerfipplet som uppstår när man tränar sin hand.

Med de grova, tunga tyglarna gick allt fram, blotta andetagen ändrade kontakten. Fantastiskt när ekipaget kommit en bit på sin utbildningstrappa - katastrof om de kommer på innan ryttarens hand och för all del även hästens mun är skolad.

Resultatet av vår tygelprovning blev att jag fick de tunna, smala tyglar att använda som varnande exempel. Unghästen kommer att ridas i tyglar som ger touch men som filtrerar. Vi kom fram till att det är viktigt för en unghäst att det finns en jämn touch och inte en som helt slumpartat kommer och går.

En kväll med tygelprovning kan varmt rekommenderas, det var väldigt intressant att känna hur de olika tyglarna förmedlade touch och signaler.


PST! Jag ska ta reda på alla fakta om tyglarna; bredd, tjocklek, vikt och kompetterar inlägget senare.

2 kommentarer:

  1. När du kommer på fredag får vi ta och känna på mina tyglar. Få se om vi har samma uppfattning. Är nyfiken på hur tunga de tyglarna som du upplevde som tunga är. Att tyglarna kvalitet spelar roll håller jag helt med om. Har ett par tunna och fladdriga tyglar i läder som jag bara ridit med ett fåtal gånger eftersom det i princip är omöjligt att få jämn och lätt kontakt. För tunga tyglar har jag inte ridit med ännu.

    SvaraRadera
  2. psst! Glöm nu inte att komplettera :) (väntar med spänning)

    SvaraRadera