tisdag 27 juli 2010

Ryttarkänsla

Vi känner nog alla igen en ryttare med känsla när vi ser henne eller honom rida. Men vad är det som sker, eller inte sker, i samspelet mellan häst och ryttare när ryttaren har ryttarkänsla?

Osynliga hjälper, eller i alla fall små sådan.

Balans och följsamhet hos ryttarens sits.

Det är i alla fall i min mening två kännetecken på ryttarkänsla. Men det säger inget om hur jag som ryttare kan träna upp min ryttarkänsla. Ehrengranat var en svensk ryttmästare som levde på 1800-talet. Han skrev en bok som heter ”Ridskolan eller ridläran” som gavs ut år 1836. Han skriver inte uttryckligen om ryttarkänsla, men har skriver om när ryttaren ska inverka på sin häst, och eftersom tajmningen är viktig för att hjälperna ska bli osynliga så är detta enligt mig viktigt för just ryttarkänslan.

Ehrengranat skriver om något som han kallar ”mot- eller reagerande känningar”. Det han menar är det känsloförnimmelser (känningar) som uppstår i ryttarens kropp av att sitta på en häst som rör sig. Som jag tolkar Ehrengranat så är det dessa ”motkänningar” som talar om för ryttaren när hon ska inverka på hästen.

Sättet att inverka hästen beror mycket af dessa känningar, hvilka ryttaren får af hästen. Antag att ryttarns vilja är ridkonstens innersta lif, så uppstår af känningarna indication för viljans utöfning. Ömsom föregår, ömsom följer antingen viljan eller känningen den ena den andra, och af dem samfält uppkommer ett oskiljaktigt motiverande helt. ” (min kursivering)

Ehrengranat skriver här om känningar som ryttaren får av hästen. Han beskriver även ett växelspel mellan ”viljan” och ”känningen”. Min tolkning är att detta växelspel uppstår då ryttaren skiftar mellan att ge känningar till hästen (ryttarens vilja) och ta emot känningar från hästen (motkänningar). I det första fallet föregår ryttaren hästen och hästen ska följa, i det andra fallet följer ryttaren hästen.

Ehrengranat skriver att en viktig känning är känslan i ryttarens hand som uppstår av hästens relation till bettet. Det är detta som Ehrengranat kallar för stöd och det är denna känning som han menar ligger till grund för vilka signaler ryttaren ska ge till hästen.

En vigtig känning är den så kallade stödets, som utgör förenings-möjligheten mellan hästens mun och handen. Hästen följer eller svarar på hvarje handens meddelande känning, och af hvad dervid företer sig hämtar ryttarn de flesta anledningar för sin inverkan.

Så ut och känn efter hur din häst rör dig och hur din häst förhåller sig till din hand!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har läst igenom en del av din blogg och jag har förstått att det är otroligt viktigt med ryttarens sits (inte för att det har varit främmande för mig innan). Jag funderar bara på hur du tror det går för en ryttare som är sne i ryggen (snett musklad bland annat) och har spänningar i musklerna? Jag är det och jag funderar på om det kan vara sämre förutsättningar för hästen pga det? Sedan undrar jag också hur man ska arbeta för att få en "äkta" framåtbjudning som det pratas så mycket om. Jag förstår innebörden av det men jag rider en häst som inte nödvändigtvis är lat eller seg utan bara omotiverad. Jag vill gärna få honom mer framåt av sig själv för jag gillar inte känslan av att man näst intill måste tvinga honom framåt (förutom vid hoppning). Tacksam för svar! :)

    SvaraRadera
  2. Hej Sara,
    om du är snett musklad i ryggen så påverkar det helt klart din häst, liksom om du har spänningar. Jag kan rekommendera lektioner i AT (för tex Maria) om du vill komma tillrätta med detta.

    Hästen kan till viss del kompensera för om vi sitter snett, de kan vänja sig vid detta precis som de kan vänja sig vid annat. Men om hästen måste kompensera kommer hästen också att muskla sig snett.

    Är din häst "omotiverad" även om du tex longerar? Om ja, kan det vara ett inlärt beteende och det bryter du genom att använda principen "liten signal, stort svar". Jag förutsätter här att du är säker på att din häst inte har några fysiska problem med att utgöra det du begär.

    Är ditt svar nej, dvs din häst är framåt när du longerar men inte när du rider är det antagligen något du gör (eller inte gör) vid ridningen som gör att din häst inte går fram. Är du mycket spänd kan detta påverka din häst så att den inte går fram.

    Det är svårt att ge mer precisa tips utan att se dig och din häst, men hoppas att detta kan hjälpa dig på vägen.

    MVH
    Lena

    SvaraRadera