torsdag 9 september 2010

Hästens självförtroende och självständighet

Maria hade besök av Ed Dabney i Kalix för ett tag sedan. Marias upplevelser vid Eds besök kunde du läsa om förra veckan. I lördags var det min tur att arrangera en demo- och privatlektionsdag på Upprätta Ridcenter i Vallentuna. Över 30 personer deltog och det blev en jättetrevlig dag och alla deltagare fick med sig massor av ny inspiration och verktyg för att förbättra sin relation till och kommunikation med sin häst.

Vid kvällens middag diskuterades bl.a. skillnaden mellan att bygga upp hästens självförtroende och stärka dess självständighet.

Bygga upp hästens självförtroende

När du toleranstränar din häst, vilket helt enkelt handlar om att du vänjer den vid skrämmande föremål, ljud osv., då bygger du upp hästens självförtroende. Du lär hästen att våga stå kvar och inte springa iväg. Att springa iväg är ju annars hästens främsta försvar när något skrämmer den. När hästen vant sig vid sadeln/plastpåse/myggsprjen/vattenboxen/transporten osv då utlöses inte längre flyktinstinkten utan hästen förblir lugn. Och en lugn häst är en häst som är säker att hantera för oss människor. Din häst har fått ett ökat självförtroende.

Hästens reaktion avgör
Själva toleransträningen går till så att du gradvis introducerar ett skrämmande föremål, ex en plastpåse. Påsen har du till en början hopvikt i handen och du smeker hästen med påsen, till en början vid bogen. Det viktiga här är att det är hästens reaktion som avgör när du tar bort påsen. När hästen står still tar du bort påsen. Det beteende som hästen visar när du tar bort det läskiga föremålet, det beteendet kommer hästen att upprepa. Tar du bort påsen när hästen kliver undan är det det som hästen lär sig att göra. Det är alltså hästen reaktion som avgör vad jag som hästförare gör. Gradvis vänjer du på så sätt hästen att bli smekt över hela kroppen, samt med en helt uppvecklad påse.

Stärka dess självständighet

Att stärka en hästs självständighet gör du när du lär hästen att lämna sin flock. Det kan vara att lämna andra hästar, men också att bli lämnad av människor. Hästar kan reagera stark när de blir lämnade ensamma inne i stallet, eller ute i hagen, eller när hon/han separeras från andra hästar när man är ute och rider. Att bli lämnad ensam är inte skrämmande på för hästen på samma sätt som ett läskigt föremål. Här måste hästen istället lära sig att kompisarna kommer tillbaka.

Tiden avgör
När du tränar din häst att få en ökad självständighet, alltså att kunna vara utan sin flock, då är det inte hästens reaktion som avgör vad du ska göra, utan tiden. En häst som tex har svårt att bli lämnad ensam inne i stallet, lämnar du ensam inne i stallet för en i förväg bestämd tid. Vad som än händer så går du inte tillbaka in med hästkompisen förrän den utsatta tiden är förbi. Du kan börja med 30 sekunder, 2 minuter eller 10 minuter. Det viktiga är att du inte för tillbaka hästkompisen förrän tiden är ute. Vad hästen som är lämnad ensam måste få uppleva är att kompisen kommer tillbaka. Gradvis kan du sedan öka tiden som kompisen är tillbaka allteftersom hästen klarar av att vara ensam längre och längre perioder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar