tisdag 21 september 2010

Inspänningstyglar för ryttare – INTE en bra ide

Vi är många som förstått att en bra sits när vi rider är något att sträva efter. Vi är också många som drömmer om att ha en bra kommunikation med hästen. Det finns så klart olika sätt att träna din sits och utveckla dina hjälper. Vissa är bra och andra mindre bra. Enligt mig hamnar följande i den senare kategorin, dvs mindre bra: ett gummiband som enligt reklamen ska ”hjälper ryttaren att hålla axlar, armar och rygg i rätt position vid ridning”.

Om du funderar på att prova är mitt råd – glöm det.

Som jag ser det är detta en inspänningstygel för ryttaren. Det enda positiva med den är att ryttaren på samma sätt som hästen reduceras till ett objekt. Vilket låter ryttaren känna hur det är för hästen att gå inspänd, med den grundläggande skillnaden att ryttaren här själv kan välja att spänna in sig eller inte, det kan inte hästen. Inspänningstyglar för häst, eller det här s.k. ”hjälpmedlet” garanterar varken en korrekt sits eller en bättre kommunikation. Eventuella brister du har i din hållning kommer inte försvinna för att du tvingar in din kropp i en viss position med ett gummiband utanpå. Korrekt hållning och sits, samt effektiv kommunikation med din häst vid ridning har sitt ursprung i hur dina hållningsmuskler tillåts jobba så att skelettet in sin tur kan tillåtas att bära upp din kropp som det är tänkt. En utanpåliggande ”tvångströja” är inte en hjälp på vägen.

Vill du förbättra din hållning? Ta en lektion i Alexanderteknik!

Vill du förbättra din ridteknik och därmed din kommunikation med din häst? Ta en ridlektion i klassisk ridning!

4 kommentarer:

 1. och många köper det. Och jag vet bokstavstränare som tycker det är helt fantastiskt bra. För det är ju ytan som räknas.. *suck*

  SvaraRadera
 2. Å ena sidan är det sjukt, fast å andra sidan är det bra att inspänningstyglarna för häst får en "mänsklig" motsvarighet av den enkla anledningen att vi då har lättare att sätta oss in i hur hästarna har det när de bär inspänningar. Lika lite som vi kan slappna av och lära oss att sitta korrekt med en gummisnodd, lika lite kan hästen arbeta korrekt med sina inspänningar. Ser man det så är det otroligt konstigt att inspänningstyglarna för häst är så pass utspridda som de tyvärr är idag, med tanke på reaktionerna den här mänskliga motsvarigheten väckt!

  Intressant inlägg :)

  SvaraRadera
 3. Hej Åsa och Tove,
  visst är det snurrigt! Håller med dig Tove om att det enda som är bra är just att människor kan få känna på hur det känns. Förhoppningsvis kan det leda till en minskad användning av inspänningstyglar på häst. Man kan ju hoppas i alla fall!
  MVH
  Lena

  SvaraRadera
 4. Hahaha här är nästa påhitt: http://shop.psofsweden.se/sv/produkter/perfect-heel.html

  SvaraRadera