tisdag 2 februari 2010

Vill du känna själv? Experimentera!

Vi börjar med experiment nr 1.
Stå så rakt du kan, låt huvudet tippa fram (röra sig över atlaskotan), när det tar stopp - pressa in hakan mot bröstkorgen. Håll kvar positionen, prata på med dem du har hemma, gå runt i huset eller varför inte ta en rask promenad och en språngmarsch utomhus. Håll kvar hakan mot bröstkorgen lite längre än vad som är bekvämt. Håll koll på den tiden.

Du har just gett dig själv en rollkur. Hur kändes det i din kropp under och efter experimentet? Hur lät din röst? Hur fungerade andningen? Hur påverkade det dina möjlighetar till rörelse? Hur mycket kunde du se? Hur länge höll du dig där?

Skriv på listan mot rollkur!

Ponnyakuten, en programserie i 8 delar där Tobbe Larsson ska hjälpa unga ryttare med deras problem.

Vissa scener har fått mig att tänka på Monty Roberts kommentar till ägaren av en riktig problemhäst, som ägarens tonårsdottern red - Älskar inte du ditt barn?

Efter nyår frossade familjen i Star Wars och när jag såg scenerna där Luke möter Yoda på Dagobah insåg jag att Luke lika gärna kunde ha varit en ridelev som söker en hästmästare. Vid första mötet med Yoda säger Luke att han söker efter en stor mästare, en krigare. Yoda svarar: -Krig gör en inte stor.

Och så är det, bara för att en ryttare har makten att använda sig av tveksamma metoder för att vinna, betyder inte segern att ryttaren är en stor mästare.

Och tillsist experiment nr 2.
Ställ dig på alla fyra. Var noga med att ha toppen av huvudet i ryggradens förlängning (virveln mitt på huvudet ska ha en riktning rakt fram). Böj dig till höger och vänster. Känner du hur bröstkorgen förs från sida till sida opåverkad i sin form? Kurvan i kroppen kommer sig av att de nedersta revbenen närmar sig höftkammen och det gör de för att ländryggens kotor, precis som halskotorna, är rörliga i relation till varandra. Det som gäller för böjningen av hästens ryggrad gäller även för våran.

PST!
Även om Lena och jag saknar både mästar och krigartitel så vill vi instämma i Yodas förmaningar till Luke, för det är hans tvivel som hindrar honom att nå sitt mål inte hans förmåga. Tänk på det när ridningen slutat fungera och allt känns hopplöst...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar