torsdag 27 januari 2011

Perception på TV, Ponnyaktuen

Så var det dags igen. Ponnyakuten har börjat en ny säsong. I helgen sändes del 2 som visad sekvenser från uttagningarna. Min kortkota sammanfattning av hästhanteringen och ridningen som visades blir kort och gott: hästbrottning.

Det här ungdomar med problemponnyer. Eller? Jag menar inte att ungdomarna inte har problem. Bilderna och berättelserna talade sitt tydliga språk. Tappade räkningen på alla historier om benbrott, för att inte tala om sparkar, bett och skenande hästar. Skrämmande och hårresande!

Problemet ägs av oss vuxna
Det som jag ställer mig frågande till är om det handlar om problem-ponnys, eller att det ungdomar som är problemet? Nej, det är varken ponnyerna som är problemet, utan hanteringenav dem, eller ungdomarna som äger problemen (var det inte förra säsongen heller).

Jag vet vad jag anser. Tobbe (som jag för övrigt tycker gör ett lysande jobb!) menar uppenbarligen samma sak, att det är hanteringen som är problemet. Han återkommer flera gånger till att man inte tränar hästarna från marken och inte tränar hästarna mentalt. Det är alltså inte ponnyerna som är problemet, utan det är hanteringen. Det är inte heller ungdomarna som är problemet. Problemet ägs av de vuxna i barnens och ungdomarnas omgivning, av föräldrar och tränare. Att föräldrar utan hästkunskap skaffar ponnys till sina barn, det kan jag förstå, för om nu ungen vill rida och man har råd så varför inte? Så vänder man sig till den lokala ridskolan, skaffar sig tränare osv. Så blir det så här?! Att tränare och ridskolor står helt handfallna det är skrämmande!

Men det finns hjälp att få!

Det behöver inte vara så här!
Till alla er föräldrar som låter era barn sköta om och rida dessa ponnyer – det behöver inte vara så här! Det finns hjälp även för er som inte hade turen att bli uttagna till Tobbes läger. Till alla er som inte fått det kunnande ni behövde på den lokala ridskolan, eller som har tränare som inte kan hjälpa er med hanterings- och ridproblem kan jag bara säga när ni har tröttnat på att ha det som ni har det – hör av er.

************************************************************************

Förbättra din sits, balans och koordination - klicka här!

Förbättra din kommunikation med din häst - klicka här!

Prenumerera på mitt Nyhetsbrev

7 kommentarer:

 1. När ska du starta en egen tv-serie där du åker ut till alla hästägare (både vuxna och barn) som behöver hjälp? =D

  SvaraRadera
 2. Man skulle ju tänka sig att ett program som Ponnyakuten skulle dra i gång konstruktiv debatt och sätta tankar i rörelse hos hästintresserade TV-tittare, men... vilken effekt hade förra årets omgång av Ponnyakuten ?

  Här finns det en kommentar på en annan blogg, som verkar resonera samma tema som dagens inlägg,

  http://norrbottenrf.blogspot.com/2010/02/om-ponnyakuten.html

  men sökning på bloggar, forum osv. på nätet hittar mestadels kommentarer som fokuserar på "småpotatiser". Föräldrar är dumma, junioren är dum, hästen är dum, SVT är dum, sadeln är dum osv. debatteras det.

  Den stora -och heta- potatisen är det som Lena diplomatiskt refererar till: den lokala ridskolan, ridorganisationerna på riksplanet och institutionerna som ansvarar för yrkesutbildning inom hästhållning.

  Hälsningar,
  A.D. Horseplay

  SvaraRadera
 3. Anna - det tål att tänka på! Tills dess så hjälper jag med glädje de hästägare, barn som vuxna, som vill umgås med sina hästar utan att riskera liv och lem.

  AD Horseplay - härligt att se att fler än jag reagerat! Det finns hopp om förändring!

  SvaraRadera
 4. Hej, hittade din blogg när jag googlade ditt namn, letar nämligen hus med stall och såg annons på hästnet. :)

  Bloggen ser trevlig ut och jag hade inte sett ponnyakuten någon gång tidigare, så jag kollade länken. Jag blir helt GRÅTFÄRDIG. Det är ju helt galet... Stackars hästar och stackars barn.

  Min dotter ägnar sig åt NH-träning med sin häst och det är så synd att det inte är DET förhållningssättet man lär ut på bland annat ridskolorna.MVH Anna
  PS. Jag kommer nog på bloggbesök igen ;)

  SvaraRadera
 5. Hej Annapannan, välkommen till bloggen. Så härligt att höra att din dotter får lära sig NH. Önskar att jag fått lära mig det när jag började rida på ridskola som barn.

  Alltid roligt att få ta del av hur läsare hittar hit, undrar dock vad för annons med mitt namn du såg på hästnet eftersom varken jag eller Maria har någon annons där?

  MVH
  Lena

  SvaraRadera
 6. haha, jag insåg senare att annonsen inte direkt hörde ihop med bloggen. Men det namn jag sökte på var Annelie Oveland... Då kom bloggen upp, förmodligen har ni nämnt henne vid nått tillfälle i mars 2010.

  Tokigt och lite roligt sammanträffande, att jag hittade en bra blogg istället för stallplats :D

  SvaraRadera
 7. Tack för förklaringen Annapanna! Det stämmer, Maria och jag hade en föreläsningskväll hos Annelie Oveland i början på förra året. Tänk så det kan gå :)

  MVH
  Lena

  SvaraRadera