torsdag 19 maj 2011

Att höja hästens huvud

Det har kommit flera kommentarer till mitt inlägg om ”LDR”, bla den här:

Jag tycker att man ska vara försiktig med alla ytterligheter, även det jag sett er [Philippe Karls elever] göra när ni sträcker halsen extremt åt andra hållet! Det är inte heller naturligt för en häst!

Tack till er alla som tagit er tiden att skriva. Jag vill passa på att lyfta fram mitt svar till inlägget ovan i det här bloginlägget.

För det första, även om jag och andra gör något i vår ridning som kan anses ”extremt” och ”onaturligt” så är det i mina ögon inte ett argument för att andra extrema träningsmtoder, i det här fallet roll-kur, är OK. Det är separata träningsmetoder och måste som jag ser det belysas var för sig.

Allt är subjektivt
Vi kan försöka luta oss mot vetenskapliga studier för att avgöra vad som är rätt eller fel i fråga om ridning och vad vi kan begära av våra hästar, men i slutändan är det ändå en personlig subjektiv bedömning som påverkar både forskningsresultat och mina beslut i min vardag. Jag har tidigare skrivit om ”styrd perception” här på bloggen.

”Styrd perception” innebär kort att jag ser det jag förväntar mig att se, jag bedömer även det jag ser efter redan fastställd mönster. Utmaningen med sådana tankestilar är att försöka få syn på sina egna. Vad jag vill göra i detta blogginlägg är att undersöka varför jag är OK med att höja min hästs huvud. Jag har redan talat om att jag inte tycker att det är OK att placera hästen i roll-kur, och också angett varför jag tycker så.

Vad jag personligen ser som OK att begära av min häst är till stor del baserat på min magkänsla. Jag kan tycka att jag begär mer av min häst när jag begär att han ska gå in i transporten (som han varit väldigt rädd för även om det nu är mycket bättre) bara för att jag vill åka på kurs för Philippe Karl, än när jag höjer hans hals och huvud i ridningen.

Varför höja?
Varför höjer jag hästens hals och huvud? Det handlar om balans. En häst i vila har 60 % av kroppsvikten på frambenen. För att föra över delar av denna vikt mot bakbenen måste hästen höja hals och huvud.

Utbildningstrappan enligt Philippe Karl
Ordningsföljden i Philippe Karls utbildningstrappa är 1) mobilisera käken, 2) höja, om det är vad den hästen behöver. Beroende på kroppsbyggnad och individens rörelsemönster kan fokus för den individuella hästen vara att höja eller sänka halsen i detta första skede. Alla hästar ska i slutändan kunna både höja (för samling, ex piaff) och sänka (för att ge ökad steglängd men långsammare takt) utifrån de krav på balans som den önskvärda rörelsen kräver, 3) böja till höger och vänster i hög och låg position, 4) flexion av nacken, dvs att hästen sänker näsan men bibehåller nacken hög. Att på detta vis utbilda hästens mun till hur den ska hantera bettet, och hur den ska följa vart jag som ryttare placerar bettet kallas för flexions.

I allt detta arbete får ryttaren aldrig dra bakåt, men höja handen om det behövs för att inverka i mungipan på hästen och inte på hästens tunga.

En bild säger mer än tusen ord
Eftersom jag inkluderade ett filmklipp på roll-kur i mitt förra inlägg, ville jag inkludera ett filmklipp med flexions här. Efter lite letande hittade jag det här klippet på Youtube med en kort sekvens av flexions vid en lektion med Philippe Karl.



Varför så högt?
Hur högt den enskilda hästen kan eller bör höja huvud och hals beror på hur hästen bär sig och sin ryttare. Om hästen lägger tryck på bettet (antingen pga ifrågasättande med sin vikt eller sina muskler) måste hästen, om den ska bli lätt i handen, höja huvud och hals.

Jag skriver ”måste” här för det handlar om gravitationens inverkan på hästens kropp (en kropp på fyra ben som har en främre hävarm, halsen, som påverkar viktsfördelningen mellan de fyra benen). Jag skrev tidigare att allt är subjektivt, men gravitationens inverkan på hästens kropp är inte subjektiv, den går inte att argumentera med.

Effekterna av att hästen höjer huvudet och hals

Min erfarenhet är att med detta träningssätt blir hästen lätt i handen pga att den balansera sig bättre (bär mer vikt på sina bakben), hästen får en mer avspänd hållning (det kan den få då den förhåller sig optimalt gentemot jordens dragningskraft) vilket i sin tur leder till att samtliga gångarter, inklusive skritten, utvecklas hos hästen. Därför är jag OK med denna träningsmetod.

Hur reagerar du på filmen med flexions?

5 kommentarer:

  1. ok, min reaktion eftersom du frågar:
    Jag känner mig helt och fullt trygg med logiken bakom att med supermjuka händer be hästen flytta sin tyngdpunkt genom att be den ändra halsposition. Videon känns dock för mig personligen som att den kunde visa en bättre praktik. Det är lite ryckiga rörelser, "känns" inte helt bra att se. Kunde varit mer harmoniskt, eller?
    Väldigt bra ambition dock i detta inlägg, att få syn på och granska den egna tankestilen.
    För många, inkl mig själv, kan det nog vara svårt att se kopplingen mellan de flexions som videon visar och sedan ridningen. Men förklaringen ligger väl just i det som du skriver, "att utbilda hästens mun till /.../ hur den ska följa vart jag ryttare placerar bettet".
    /Linnea

    SvaraRadera
  2. Överlag kan jag tycka att man om man överför det man vill att hästen ska göra på sig själv, så får man en rätt bra uppfattning om vad som händer i hästens kropp när man ber den om olika saker.

    SvaraRadera
  3. oj har inte sett någon sådan träningsmetod tidigare. Blir lite konstigt att be hästen höja huvudet och lära den tappa ryggen på det viset? vikten på bak är ju inte allt om ryggen=bryggan är bruten.

    SvaraRadera
  4. Min reaktion på filmen är mycket mild då hästen inte har några funderingar över vad som förväntas av den. Den ger efter för tryck - som iaf är min önskan då jag tränar en häst.

    Om hästen hade spatserat runt BÅDE när man tar till höger och till vänster och inte bara när man tar till höger skulle jag tycka att hästen inte riktigt har förmågan (eller inte förstått). Nu verkar det som om han är lite mer stel åt höger och försöker komma undan genom att gå runt med bakdelen...

    På westernclinics har jag fått lära mig något som de kallar för "reversed art" då man ber om hästens huvud till höger och sen ber hästen att flytta framdelen till vänster.(eller tvärtom) Allt ska ske mjukt och utan strid... Men vi har alltid huvudet "så lågt som möjligt" istället. Mina hästar har haft huvudet helt intill min skänkel när de har fått träna på det ett tag.

    SvaraRadera
  5. Hej Nellismanna,
    tack för din kommentar.

    Jo, hästen ska ge för tryck, eller som man säger inom klassisk ridning, hästen ska följa bettet vart jag som ryttare än placerar det (högt, lågt, höger, vänster osv).

    När du ber om hästens huvud till höger och ber den flytta framdelen till vänster så för du effektivt över hästens vikt till just vänster bog. En häst som böjer 90 grader (eller mer) måste föra över vikten till vänster bog för att kunna göra detta. Så om en häst tvekar att ställa till höger kan ett sett vara att först föra över vikten till vänster bog (ex med ett ledande tygeltag till vänster med vänster hand) för att sedan be den böja till höger. En häst som kan böja till höger men flytta till vänster är lösgjord och smidig i bogarna i mina ögon.

    Jag är inte förvånad att du som westernryttare känner igen dig. Western och klassisk ridning har gemensamma rötter från 1700- och 1800-talet.

    Jag jobbar också med NH och NH-övningar från hästryggen, ex "one-rein-stop" där jag ber hästen böja så mycket den vill och samtidigt ge bakdelen genom att inner bak korsar fram och över ytter bakben. Denna övningar är suverän ifall hästen hamnar i flyktläge när jag rider.

    För att stärka bärkraften bak kan jag göra öppna på volt. En övning som jag anser är besläktad med "one-rein-stop" eftersom hästen ställer och ger bakdelen, men här ställer jag högre krav på exakt vart hästen ska placera huvudet, samt takt och rytm i skritten för att lösgöra och stärka allt efter som vad just den hästen kräver för dagen. Här är det inte eftersträvansvärt med att hästen har näsan vid ryttarens skänkel för då jobbar inte bakdelen optimalt när syftet är att förberede hästen för samling och så småningom piaff.

    MVH
    Lena

    PS
    jag har kommenterat en del av de tidigare kommentarerna i ett eget inlägg här på bloggen:
    http://klassiskridning.blogspot.com/2011/06/perception-mer-om-att-hoja-hastens.html

    SvaraRadera