onsdag 22 juni 2011

Blue Cross Body Scoring - ett verktyg mot övervikt

Jag vill göra er uppmärksamma på att dagens inlägg innehåller en del starka bilder, känsliga läsare varnas.

Ohälsosam övervikt är ett eskalerande problem för ponnyer och hästar. Att vara överviktig för en häst och inte minst ponny ökar radikalt risken för fång och en rad andra sjukdomar.

Jag vill varmt rekommendera svenska Blå Stjärnans engelska motsvarighet Blue Cross och deras Fat Horse Slim-projektPonnyn på den här bilden får en 4 på en skala mellan 1-5 där även halva steg räknas. I mina ögon såg den här ponnyn ut som många andra ponnier jag ser idag, kanske uppfattade jag nog att den var åt det slanka hållet. Men tro mig, efter att ha sett hur det ser ut inuti en häst med en lätt rondör har jag som målsättning att hålla mina hästar närmare 3 än 4.

Hästen börjar nämligen samla på sig fett på insidan och hur det kan se ut får ni se här. Insida bukvägg


I tarmkäxet


Och till sist den sk späcknacken

och det på en häst som inte alls såg ut att ha någon späcknacke...

Som ett led i att ge din häst ett friskare liv, ta dig tid att läsa igenom Blue Cross hemsidan. Köp ett viktmåttband, kläm å känn på din häst för att se var på skalan den hamnar. Hjälp din häst att hålla vikten genom att undvika att överutfodra den och analysera ditt grovfoder så att du vet vad hästen egentligen äter. Sträva efter att vara på den gröna sidan även under den betesgröna tiden.

1 kommentar: