torsdag 16 juni 2011

Klas Adam Ehrengranat



Jag var måttligt intresserad av historia i skolan, men när jag insåg att jag kunde relatera årtal, kungar och samhällsutveckling i stort på den tidens hästhållning och ridning då blev det mycket intressantare. Ok, jag erkänner, jag är en hästnörd ut i fingerspetsarna. Så, vad vet du om Sverige runt sekelskiftet 1700-1800-talet?

Gustav IV Adolf var kung (son till Gustav III, kungen som mördades på maskeradbalen) och han var inte enväldig helt och hållet men till stor del. Bl.a. förklarade Gustav IV Adolf krig mot Frankrike då Sverige inte ville vara med i Frankrikes handelsblockad gentemot Storbritannien men här gick det inte så bra för Sverige och Gustav IV Adolf vsatte 1809 och hans farbror Karl XIII blev kung.

Jag vet numera att vår alldeles egen ”Ridkonstens Fader” levde vid samma tid. Klas Adam Ehrengranat (1751-1842) var veterinär och officer i kavalleriet. Han utbildade sig i ridkonst dels i Sverige vid Uppsala Universitet och även utomlands i Danmark och Preussen. Under sin tid var han bl.a. chef vid Flyinge och senare ridlärare åt kungafamiljen. Ehrengranat tränade hästar att utföra skolorna ovan mark och det är därför han har fått benämningen ”Svensk Ridkonst Fader” (Källa: Bo Furugren, ”Svensk ridkonst genom tiderna”).

Ehrengranat skrev tre böcker:
Hasledens byggnad, fel och fullkomligheter (1809)
Om hästens rörelser i deras samband med ridkonsten (1818)
Ridskolan eller ridläran (1836)

Till skriften ”Om hästens rörelser i deras samband med ridkonsten” konstruerade Ehrengranat en rörlig modell av häst där benen och halsen kunde placeras i olika positioner. Denna mobilhäst finns bevarad ännu idag och om jag inte har fel så finns den på Strömsholm.


Boken ”Ridskolan eller ridläran” handlar om hästens och ryttarens utbildning och den som har tur kan få tag på boken på ett antikvariat, vi andra får läsa den när vi besöker Kungliga Biblioteket i Stockholm. Jag har läst delar av boken. Den är inte helt lätt att läsa för den innehåller en hel del låneord. Hästens ben kallas tex för ”leggingar” från engelskans ”leg”, och gångarter benämns ”allyrer” efter franskans ”allyr”. Trots detta är Ehrengranast bok fascinerade läsning. Till exempel har han ett avsnitt om ”motkänningar”. Med motkänningar menar han den känningar som ryttaren får av hästen. När du sitter på hästen i avspänd hållning och hästen rör sig i sina olika gångarter så uppstår rörelser i din kropp och dina leder och det är detta som Ehrengranat menar med motkänningar. Ryttarens förmåga att uppfatta dessa känningar ligger enligt Ehrengranat till grund för ryttarkänsla, alltså att kunna avgöra när en hjälp ska ges till hästen och med vilken intensitet.

När Ehrengranat skriver om hästens samling pratar han om beredande och hög samling. Beredande samling delar han in i två faser, en mindre och en starkare grad. Den mindre graden innebär att halsen ”riktas” dvs en horisontell linje från manken ”råkar strax under hästens öga” samt att bakbenen befinner sig med ”häsarna på höfttryck-linien”. Den starkare graden av beredande samling innebär att halsen är ”stående”, dvs en horisontell linje från manken”stryker i närheten öfver hästens näsborrar, och perpendikulär linea från nacken faller vid tåen”, samt att bakbenen befinner sig med ”häsriktning på ländtryck-linien”.



Ehrengranat avslutar sin bok med ett avsnitt han kallat ”Några Sanningar”, här är ett kort urval av dessa:
”Framkasta målet till morgondagen, då stridens utgång hotar att blifva äfventyrlig, så undviks straff-lectioner. Deri ligger något mästerligt. Slå hästen strax kan enhvar.”

”All ridning skall begynnas med hästens hufvud”

”Ifrån hufvudet genom kotradskedjan och tyngdpunkten går ryttarens inverkande kraft till hästens ben, och ju mera han fullkomnar meddelandet deraf, ju mera vinnes makt öfver hästens fötter.”

”Ryttarens hand är handen af en virtuos, hvars takt öfverstiger all nöjaktig beskrifning”


*************************************************

Förbättra din sits, balans och koordination - klicka här!

Förbättra din kommunikation med din häst - klicka här!

*************************************************

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar