tisdag 29 juni 2010

Arbete från marken

Kan du inte rida din häst av olika anledningar? Den kanske inte är inriden, rehabiliteras från skada, måste skolas om, är för stirrig och okoncentrerad, eller vilket hände för en bekant: hästen fick skavsår av den nya sadelgjorden. Då är arbete från marken ett utmärkt alternativ.

Arbete från marken kan enkelt definieras som allt arbete där du som hästförare inte sitter på ryggen utan har dina egna fötter på marken. Det finns en mängd övningar du kan göra liksom en mångfald syften:
* förbättra kommunikationen mellan dig och din häst (ledarskapsövningar)
* ge hästen ökat självförtroende att hantera skrämmande situationer (toleransträning)
* utbilda hästens mun (lösgörande mha träns)
* utveckla kvalitén på skritt och trav (lösgörande vid longering)
* förbättra hästens hållning, vilket är början till samling

Allt detta arbete kan ske med hjälp av olika utrustning (repgrimma, träns och kapson) men den gemensamma nämnaren är att hästen viker undan när du rör dig mot hästen (indirekt tygel), följer efter när du rör dig från hästen (direkt tygel) och balansera om sig genom att resa huvudet när du ber om halt (halvhalt).



Ledarskapsövningar har som mål att förbättra kommunikation mellan dig och din häst. Detta leder till en lugnare häst som svarar på små signaler. Görs detta på rätt sätt kommer hästen även att inväntar dina signaler. Om hästen inte ser dig som sin ledare kan han hantera dig som vilken häst som helst vilket vanligen innebär att hon/han försöker gå över dig eller knuffar på dig med sin kropp eller helt enkelt inte lyssnar alls till dina signaler. Denna typ av träning görs i mina ögon bäst med repgrimma. De handfasta övningar du ber din häst göra är att rygga, ge framdel och bakdel (på både höger och vänster sida), böja på halsen, skicka ut på volt (inte att förväxla med longering, här låter du hästen gå ett eller två varv sedan vända eller stanna).



Toleransträning innebär att du låter din häst bekanta sig med saker den tycker är skrämmande. Det kan vara att röra vid hela hästens kropp, prassla med plastpåsar, gå över pressningar, titta på paraplyer osv. Jag föredrar att göra även denna typ av arbete med hästen utrustad i repgrimma. Om jag behöver kan jag bli tydlig i mina signaler utan att göra illa hästen. Det sistnämnda kan vara svårt att undvika om jag tex har hästen i träns. För att kunna jobba med toleransträning måste ledarskap och kommunikation vara etablerat mellan dig och hästen.



Att utbilda hästen mun, och för den del känsla in din egen hand, är arbete från marken där hästen är utrustad i träns ypperligt. Här handlar det om att få hästen att tugga på bettet, sträcka ut halsen framåt, samt göra flexions. En väl skolad häst har en mun som i stort sett konstant mjukt och stilla leker med bettet med tungan samt sväljer överflödig saliv. Hos hästar med låst käke rinner saliven istället ut och kan bilda synligt skum. En häst med en väl skolad mun har lite saliv på läpparna, ungefär som om hästen har läppstift. Inte mer. Detta arbete kan göras helt i halt eller i skritt och är ypperligt för ex konvalescenter. Denna typ av arbete går inte att göra på ett bra och effektivt sätt på en häst som inte kan stå stilla, varför grundläggande ledarskap och kommunikation även här måste vara etablerat mellan dig och hästen.



Enligt de gamla mästarna, ex de la Guérinière, är traven det initiala lösgörande arbetet. Detta kan med fördel göras vid longering. Dock ska hästen inte vara inspänd utan fri att balansera som den vill med huvud och hals. Genom att du ändrar volten storlek och även för hästen rakt ut på fyrkantspåret hjälper du hästen att balansera sig och lösgöra sig. Jag föredrar att longera i kapson eftersom jag då kan spänna longerlinan mitt ovanpå nosryggen vilket gör att jag kan byta varv under gång (i både skritt och trav) vilket gör det hela intressantare för både mig och hästen. Återigen, detta arbete blir så mycket enklare om jag redan etablerat grundläggande ledarskap och kommunikation mellan mig och hästen.



Arbete från marken kan även innebära att jag utrustar min häst med träns och genom att arbete direkt i bettringen på höger respektive vänster sida kan jag förbättra hästens hållning genom att växla mellan öppna, sluta, fram- och bakdelsvändningar. En häst som har lätt att växla mellan dessa olika positioner har med stor sannolikhet god hållning. För hästen innebär det att bakbenen börjar träda in under hästens kropp. Vill jag verkligen öva samling på min häst kan jag från marken börja samla hästen mot piaff. Förutsättningen för framgång i detta arbete är... Javisst har du rätt! Ledarskap och kommunikation. Dessutom får hästen inte hänga på bettet, vilket med andra ord innebär att hästen måste ha åtminstone början till en utbildad mun och alltså tugga lätt på bettet. Och du som hästförare får inte dra handen bakåt.

Det finns kort och gott massor att göra för att fördjupa din relation med hästen, och även få hästen att jobba bättre, utan att rida!

8 kommentarer:

  1. Underbara tips. Det är just ledarskap och kommunikation jag kommer att behöva lära mig framöver. Ses på torsdag :o)

    SvaraRadera
  2. Så vissa hästar som man ser på dressyr/hoppbanorna som skummar mycket runt munnen, går alltså med låst käke? Har jag uppfattat det rätt då?

    Jätte bra text, den gav mig en ny dos inspiration :D

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jo, du har förstått det rätt Misha. Det är lika fel att hästen är helt torr runt munnen (vilket också indikerar att käken är låst) som att det droppar skum från munnen. Eftersom det vanliga på dressyr/hoppbanor är att man använder nosremmar som i mina ögon spänns åt alldeles för hårt så kan dessa hästar vanligen varken tugga eller svälja. Då rinner skummet i stället ut. Om hästen dessutom går bakom hand så stimuleras salivproduktionen då hästens öronsspottkörtel kommer i kläm. Påminn nästa gång vi ses så ska jag visa var den sitter.

    Gizella - jag ser fram mot att höra allt om den unga hästen när vi ses på torsdag!

    SvaraRadera
  4. Tack!!! Det var precis vad jag behövde just nu om hästens mjukt tuggande mun och salivproduktion! Har funderat mycket kring det och i de banorna nu på sistonde men detta sammanfattar verkligen! :D

    SvaraRadera
  5. Hur gör man en sluta? Jag hittade en artikel om öppnan - men inte hur man gör en sluta? Min häst förstår inte att han ska vika undan bara rumpan, han flyttar hela kroppen för skänkeln. Det är en helt grön unghäst som precis påbörjat sin skolning :) Mycket tacksam för svar!!!

    SvaraRadera
  6. Hej Heléne,
    om det är en grön häst du har så ska du börja med att lära hästen att göra öppna. När öppnan går lätt åt båda hållen kan du börja med slutorna.

    Innan du börjar med varken öppna eller sluta bör du även introducera flexions till din häst (http://klassiskridning.blogspot.com/2009/11/flexions.html).

    Din häst har egentligen rätt när han viker undan med hela kroppen för din skänkel. Hästar kan inte böja ryggraden i sidled kring din skänkel. Det hästen kan böja är halsen och det är ställningen här som avgör om du har en öppna eller sluta.

    Den lösgjorda hästen kan ställa halsen i eller mot rörelseriktningen, samt bibehålla balansen över sina framben, dvs inte tippa bogarna åt något håll, då känns det som att hästen formar sig kring din innerskänkel.

    Vilken vinkel du får på slutan, och om den följer ett rakt eller böjt spår beror på hur hästen fördelar sin vikt mellan sina fyra ben och det styr de med hjälp av handen (http://klassiskridning.blogspot.com/2009/09/en-effektiv-ovning-8-volt.html).

    Lycka till
    Lena

    SvaraRadera
  7. Tack för svaret! Men du menar alltså att hästen fortfarande spårar på två spår även i slutan och det är bara halsen som är böjd? Jag tänker mig slutan på tre spår och därför ville jag flytta rumpan inåt.... Eller har jag fattat fel? :)

    Öppna går hur bra som helst i båda varv! Han tuggar avslappnat på bettet så fort jag tar i tyglarna och är jättemjuk att ställa och böja....

    SvaraRadera
  8. Hej Heléne,
    Nej, du har inte fattat fel. I både öppna och sluta rör sig hästen på tre, eller fyra spår.

    När du skrev i ditt ursprungliga inlägg att din häst flyttar hela kroppen för skänkeln så läser jag det som att han förstår skänkeln. Bra!

    För att det sedan ska bli som du tänkt dig, vilket jag här tolkar som att du prövat sluta utmed väggen där du vill ha kvar bogen på spåret och rumpan innanför, så måste han hitta en annan balans, en annan fördelning av vikten mellan sinna fyra fötter.

    När han flyttar undan hela kroppen så lägger han vikten på det inner laterala benparet (fram och bak).

    Det du vill är att han ska ha kvar vikten på ytter fram just när han tar in rumpan. Har han inte det så kommer han ta in hela kroppen. När han väl bytt vinkel, dvs från att gå rakt på spåret till att plockat in rumpan, då har han återigen vikten i rörelseriktningen, dvs på inner laterala benparet.

    När du ber din häst plocka in rumpan, kan han då bibehålla ställningen? Jag antar att du ställer din häst först. Om han överbelastar inner fram kommer han även att rakställa sig.

    För att bebehålla vikten på ytter fram behöver du halvhalt (den franska klassiska halvhalten som bara görs med handen) samt direkt tygel på utsidan.

    MVH
    Lena

    SvaraRadera